Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuktskadad kabel orsakade telefondöd

Annons

Under helgen har upp till 200 abonnenter i Bodatrakten varit utan telefon. Felet berodde på en fuktskadad kabel och åtgärdades under måndagen.

En lokal kabel vid Ovanmyra station slutade under fredagkvällen att fungera.

Telia uppger att felet kan bero på att tjälen fått kabeln att röra sig och att de senaste dagarnas regn trängt igenom skyddet.

Under måndagen visade det sig att felet var lättillgängligt och gick att reparera under dagen. Om skadan legat under vägbanan kunde arbetet dragit ut på tiden flera dagar.

De drabbade abonnenterna har inte fått någon information om orsaken via lokalradio eller på annat sätt.

- Den berörda gruppen var för liten för att vi skulle gå ut offentligt med uppgifterna den här gången, säger Malin Persson på Skanova, Telias nätgrossister.

Om en hel station ligger nere går man i regel ut till SOS alarm, som i sin tur informerar lokalradion och räddningsledaren inom kommunen. Sedan är det kommunen som ansvarar för eventuella åtgärder, som att till exempel ställa ut tillfälliga nödtelefoner.

Vid problem av den aktuella storleken får abonnenten själv söka information hos Telia.

- Vi har ingen fast gräns för hur många som ska vara drabbade innan vi varskor SOS. Det är en bedömningsfråga från fall till fall, säger Malin Persson.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons