Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fukt och mögel kostade familjen 160 000 kronor

Annons

Familjen Ekenvik är inte ensam. Över hälften av parhusen på Mets Eriks väg i Borlänge har eller är på väg att bli mögelsanerade.

Husen av sutterängtyp är byggda 1980. Ett gemensamt problem är att betongväggen som ligger under marknivå hålls ständigt fuktig. Fukten sprider sig i isolering och trä-reglar på insidan.

Familjen upptäckte fuktskadorna för ett år sedan. De hade redan känt mögellukt och undersökningen visade på fuktskador i väggen och mögel mellan golvmattan och betonggrunden.

- När de bröt upp golvet visade det sig att betonggrunden var ojämn, och att det hade samlats byggavfall i groparna under byggtiden. Byggavfallet, isolering och spån, hade blivit fuktigt och möglat, berättar Per.

Familjen Ekenvik ansökte om bidrag från småhusskadenämnden och beviljades en tredjedel av ombyggnadskostnaderna, totalt 160 000.

Strax efter jul satte arbetet igång. Golvet spacklades jämnt, isoleringen och träreglarna i väggen som vetter mot marken byttes ut mot stålreglar och fukt-okänslig isolering.

Nu är det nästan bara golvet kvar, 60 kvadratmeter undertrycksgolv - en ventilerad plastmatta som ska hålla betonggrunden torr.

En annan liten fördel har det nya golvet, förutom att betongen troligtvis hålls torr: Det blir en form av golvvärme.

- Synd bara att det kostade 100 000, säger Per Ekenvik.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons