Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frusen långväga gäst

Annons

En av få som gjort den resan är Samson Kisemei.

Han är just nu i slutfasen av ett längre Skandinavien-besök och på söndagen gästade han Svenska frälsningsarmén och missionsförsamlingen.

Samson Kisemei är engagerad i en informationskampanj när det gäller aids-problemet i hemlandet. Alltför länge har alltför många av kulturella och religiösa skäl vägrat se problematiken.

Frågor som rör sexualitet har varit - och är - strikt tabubelagda. Men det håller på att ändras.

- Aidsproblemet har blivit så stort att det inte går att blunda för det längre, konstaterar Samson Kisemei.

Den afrikanska aidskatastrofen är av mått som inte går att föreställa sig här i Sverige. Massor med barn har blivit föräldralösa i epidemin och försörjningsplikten hamnar oftast på släktingar som kan ha ett orimligt stort ansvar att axla. Och ett socialt skyddsnät

à la svensk modell existerar inte.

Insikten om att information behövs har alltså ökat i takt med att skygglapparna tvingats bort.

Samson Kisemei är en kugge i ett projekt som ska sprida nödvändig kunskap. Och avsikten är att verka ute bland gräsrötterna.

- Vi vill få ut information direkt ute bland folk, berättar Samson Kisemei.

Resan i Skandinavien är ett led i att samla in medel till projektet och informera stödgrupper om situationen i hemlandet. Järnaborna skänkte sin skärv; söndagens gudstjänst hos Svenska frälsningsarmén/Missionsförbundet renderade 3 280 kronor.

Och till det ska läggas de 5 000 kronor som Erikshjälpen spädde på med.

- Folk har varit mycket vänliga här, säger Samson Kisemei.

Med ett undantag har alltså den kenyanske massajen från staden Loitokitok på Kilimandjaros sluttningar tagits emot med värme.

Och undantaget - den svenska vintern - är inte mycket att göra åt.

- För mig är det mycket kallt, konstaterar Samson Kisemei som allt ser lite kulen ut under toppluvan trots ett brett och varmt leende.

Värt att veta är att nere i Kenya är normaltemperatur just nu 25-30 plusgrader. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk, åtminstone på klimatet.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons