Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktlöst inbrott

Annons

Det var strax efter elva på torsdagskvällen som inbrottet ägde rum. Frälsningsarméns Nanna-Gretha Hjortfors och Gunvor Jensen bor i lokalerna alldeles ovanpå.

- Jag hörde ett krasande ljud, berättar Gunvor Jensen.

Att det rumstrerades om ordentligt nere i kontorsplan stod helt klart. Men helt naturligt ansåg Gunvor Jensen och Nanna-Gretha Hjortfors det klokast att själva inte gå ner.

- Man vågar inte. Det går ju inte att veta vad det är för personer.

Polisen larmades. Närmaste tillgängliga patrull fanns i Mora och de kom på plats efter halvannan timme.

Men tjuvarna insåg tidigt under brottet att det oväsen som uppstått inte gått spårlöst förbi och att de riskerade upptäckt. De flydde och fick vad det verkar inget byte med sig.

Men däremot hade de åstadkommit stor skadegörelse. Vandalen och dennes eventuella kumpaner hade gått in via baksidan. En katafalkvagn - som stod nere vid foten av källartrappan - hade lutats upp mot ett kontorsfönster beläget rakt ovanför källardörren. Katafalken hade sedan använts som stege när brottslingarna krossade kontorsfönstret och gick in.

I kontoret fanns ett kassaskåp och där hade tjuvarna troligen räknat med att komma över pengar. Det finns brytmärken på skåpet men inbrottstjuvarna hade inte lyckats forcera det.

Möjligen hade de gjort ett försök att få med sig kassaskåpet men också det försöket misslyckades. Skåpet återfanns nu i hallen utanför kontoret. Kontorsdörren som varit låst var totalramponerad och kanske har skåpet använts som murbräcka för att krossa dörren. Väl ute i hallen kunde förövarna ta sig ut genom dörren på framsidan och försvinna.

Och för frälsningssoldaterna återstod bara att städa upp efter förödelsen.

- Det är mycket olustigt när sådant här inträffar, konstaterar Nanna-Gretha Hjortfors.

Till saken hör också att inbrottet var helt i onödan. Om tjuven fått upp skåpet hade vederbörande bara hittat arbetsmaterial, kvittenser och annat vardagligt; några pengar förvaras inte där.

Någon gärningsman är i skrivande stund inte hittad men polisen arbetar efter vissa uppslag.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons