Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktad för sin vänster

Annons

Nils som är född på Falu BB bodde som pojke i Hovgården, i Forsbo gård i Södermanland och i Molkom i Värmland innan familjen 1952 flyttade till Rommeholen, där Nils fortfarande bor kvar. Nils var då nio år gammal. Tre år senare började han spela fotboll i Gustafs pojklag.

- Jag var aktiv spelare i Gustafs till jag var 30 år, berättar Nils som kom att bli en fruktad målspottare i Gustafs B-lag. Skytteligan den vann han med så där 38 eller 39 mål.

Nils är mycket intresserad av det mesta inom sportens värld. Men favoritsporten har alltid varit fotboll. Efter sin egen aktiva tid dömde Nils fotboll i 18 år och var ledare för såväl Gustafs herrlag som damlag. Handbollsdomare var han i elva år. Efter tiden som fotbollsdomare har Nils frikort till alla fotbollsmatcher som spelas i Dalarna. Sommartid tar han sig ofta med cykel till de matcher som kan bli mest spännande.

Som ramlisttillverkare hade Nils Persson fram till 1993 sin arbetsplats i Gustafs. Det var detta år Gustafs List gick i konkurs. Samma år fyllde Nils 50 år.

- Det var från 50 som krämporna började komma, säger Nils som med "krämpor" menar diabetes, knän som inte fungerar och blödande magsår. Men humöret, det är fortfarande mycket gott.

- Det är ingen mening att börja grubbla och se mörkt på allting. Sånt har aldrig legat för mig, påpekar Nils som numera är halvpensionär och arbetar halvtid hos Samhall i Mjälga. Där tillverkar han rollatorer och andra hjälpmedel åt landstinget.

- Jag trivs väldigt bra hos Samhall, säger Nils Persson som trivs gott även med sin fritid. Med huset i Rommeholen och sin gode vän hankatten Storstadsbusen som han delar huset med. På tomten har Nils besök av många rådjur. Skörden från elva äppelträd blir då varmt uppskattad.

Från ungdomstiden i Rommeholen kan Nils berätta många, dråpliga historier. Några av dem från inspelningar av filmer som Det stora rånet. Nils och de andra filmmakarna tjänade pengar också. Närmare bestämt 30 kronor som var intäkterna från en kväll med filmvisning.

- Nån skatt tänker jag inte betala. Inte så här långt efteråt, understryker Nils som då det gäller högtidsdagen inte planerat för något mer storstilat firande. Men gärna utväxlande av festliga historier.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons