Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktad bakterie hittades i griskött

Annons

Falk tog prov på fläskkött hos Matmagasinet och Konsum på Ludvika gård. Proven togs i ett riksomfattande projekt för att med modern DNA-teknik spåra bakteriens väg.

Yersinia enterocolitica är inte livsfarlig som sin släkting, men den orsakar årligen 600 fall som utvecklats så allvarligt att personerna behövt vård och rapporterats till smittskyddsinstitutet.

70 procent av de smittade är barn under fem år. Oftast blir man bra i magen igen efter två till tre veckor men var tionde smittad får komplikationer.

- En del äldre kan drabbas av ledproblem som varar i flera år, berättar Susanne Thisted Lambertz vid livsmedelsverket, som håller i undersökningen.

Av de elva prov som Tommy Falk tog fanns Yersinia i två prov hos Matmagasinet.

I en fryst fläskfile och i grillskivor av karré. Båda produkterna var färdigförpackade och förvarade enligt kylreglerna.

- Man kan inte klandra handlaren, understryker Susanne Thisted Lambertz då DNA-provtagningen inte kan klarlägga om bakterien var död eller levande vid provtagningstillfället.

Det Livsmedelsverket är på jakt efter är att spåra hur Yersinia sprids.

- Bakterien finns i grisarnas halsar. Mellan 50 och 90 procent av landets alla grisar bär på bakterien. Spridningen sker i samband med slakten där hals och mage kan smitta filén och annat kött. Vårt projekt syftar till att förbättra hanteringen och hygienen så vi kan minska smittspridningen. Men den går nog inte att undvikas helt, säger Susanne Thisted Lambertz.

Bakterien har speciella egenskaper, den kan växa till sig i kylskåpstemperatur och i vakumförpackade produkter. Men den klarar inte vanlig matlagningstemperatur.

Av Livsmedelsverkets hittills offentliggjorda provresultat finns den fruktade bakterien i tio procent av proven och samtliga har hittats i rått kött.

Tommy Falk säger att han under hösten kommer att genomföra ytterligare provtagningar hos andra livsmedelshandlare för att spåra smittat griskött.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons