Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukt och bär i fara

Annons

De kyliga veckorna i maj har av allt att döma ställt till det för Dalarnas alla hjortron- och blåbärs-plockare liksom villaägare med äppelträd i trädgården. När bären och de tidiga äppelsorterna blommade var det väldigt svalt med ytterst få insekter och frostskador som följd.

- Det kändes illa, men en del träd hejdade sig och höll inne med blomningen, så hur katastrofalt det har blivit är svårt att säga, säger Annica Larsdotter.

Just nu blommar det för fullt på många senare äppelsorter, så för dessa ser det betydligt mer hoppfullt ut. Men faran är inte över.

- Vi har fortfarande inte haft de så kallade järnnätterna som sedan lång tid tillbaka brukar komma den 5-6 juni. Så vi får nog hålla tummarna till nästa vecka, fortsätter hon.

Det är svårt att skydda äppelträden från frost. Men andra plantor och blommor, till exempel jordgubbarna som på många håll är på väg att blomma redan nu, kan täckas med fiberduk på nätterna.

- Även gurk- och tomatplantorna i växthusen är känsliga för frost och kan täckas, eller värmas med gravljus på nätterna, tipsar hon.

När faran för frostskador är avblåst återstår nästa hot - skadeinsekterna. Men risken att de fruktade rönnbärsmalen ger sig på äpplena är mycket liten i år.

- I år blommar ju rönnarna och då får malen nog av att äta rönnbär, förklarar Larsdotter.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons