Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukostmöte om Ludvikas möjligheter i Norge

Annons

Vid ett frukostseminarium på Gammelgården i Ludvika 19 juni berättar Sveriges Exportråd i Norge mer om möjligheterna för kommunens företagare.

- För tre år sedan hade vi ett liknande seminarium, säger Jan Björnehaag, chef för näringslivsenheten i Ludvika, som arrangerar seminariet. Vi hade framgång den gången i form av ett flertal kontakter som resulterade i affärer och åtagande för företag i vår kommun.

Det finns all anledning att färska upp denna aktivitet.

- Jag vill påstå att läget är om möjligt ännu bättre i dag. Bara valutan, norska kronan ligger 24-25 procent högre än vår, ger vår hemmamarknad övertag.

- Vid frukostmötet belyser vi norska marknaden och dess aktuella branschstruktur, säger Anna Ljungdahl, som tillsammans med kollegan Sverre Nielsen på Sveriges Exportråd i Norge, svarar för informationen på Gammelgården.

- Vi lägger stor vikt vid att anpassa informationen till Ludvikas lokala näringsliv och de områden Ludvika är känt för.

- Trycket på norskt näringsliv att söka leverantörer utomlands har ökat markant. På kort tid har en kraftig svängning skett i norskt näringsliv. Ett redan högt kostnadsläge har förstärkts genom en löneökning på fem procent samt höjda räntor.

- Detta har skapat en synnerligen bekymmersam situation för norska producerande företag. Sverige ligger definitivt bäst till genom närheten men också genom sitt industriellt kunnande. Notabelt är att Sverige redan är tredje största exportmarknad för Norge.

Ljungdahl - Nielsen informerar vidare om Exportrådets arbete i Norge, hur den norska marknaden bevakas samt om rådets möjlighet till hjälp och rådgivning för etablering av kontakter.

Företag i Ludvika kan till exempel ta direktkontakt med Exportrådet i Oslo där kvalificerad personal kan diskutera behov om hjälp och för lämpliga insatser.

Ett andra steg efter frukostmötet kan vara att Exportrådet går in i specifika uppdrag för ett företag. Söka kunder och distributörer kan vara tänkbara insatser.

När frukostmötets officiella del avslutats kan de företag som har särskilda frågor att ta upp stanna kvar och träffa Ljungdahl - Nielsen för samtal.

Mer läsning

Annons