Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frostsmällarna ofarliga och inte ens mätbara

Annons

- Jag har undersökt hela området med hjälp av våra seismologiska mätningar, men finner inget anmärkningsvärt i området, förklarar Reynir Bödvarsson, seismolog vid seismologiska institutet vid Uppsala universitet.

- De stötar som folk har uppfattat i området har för vårt vidkommande inte ens varit mätbara på seismografen, uppger Bödvarsson.

Som tidningen omtalade i vår tisdagsutgåva har det förekommit en hel del oro i markgrunden under den senaste veckan. Ljudet har uppfattats som mindre jordskalv, men som seismolog Bödvarsson snabbt avfärdade till att vara frostsmällar.

Ett naturfenomen som uppstår när det blir snabba extrema temperaturskillnader i den övre jordskorpan.

20 grader minus på morgonen kan inom några timmar bli 20 grader plus när solen står högt och gassar. Då uppstår sättningar i jorden som avger dova ljud och som kan uppfattas som jordskalv.

Många har varit oroliga för att sprickor ska uppstå i husgrunderna.

- Den risken är mycket liten av dessa förhållandevis mycket små krafter. Om saker och ting är utfört på rätt sätt så är det högst osannolikt att en frostsmäll ska kunna åstadkomma några sprickor.

- Om det möjligtvis skulle uppstå en liten spricka på grund av detta skulle jag bli mycket förvånad, kommenterar Bödvarsson.

På frågan om hur länge dessa frostsmällar kommer att bestå svarar han:

- Det ska bli varmare väder nu och inte minst nattetid. Då försvinner alla spänningar i jorden.

För de som aldrig tidigare hört talas om eller upplevt några frostsmällar blir mars 2005 något att berätta för barnbaren om.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons