Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fröken tog en berguv"

Annons

Bäsna skola, som har en natur- och språkprofil, har inlett ett temaarbete om skogens djur. Det skedde i de mer eller mindre fantastiska, men sanna, historiernas tecken.

Lennart Fredriksson från Gagnef-Mockfjärds jaktvårdskrets gästade skolan för att berätta om björn, lo och varg.

- De stora rovdjuren är inte farliga för oss - om vi behandlar dem med respekt, förklarade jägaren.

De omkring 50 andra- och tred-jeklassarna viftade ivrigt med händerna och ställde massor av frågor. Eleverna undrade varför man inte har tama lodjur på gårdarna, hur fort en björn kan springa, vad vargar äter, om en björn som står på bakbenen är farlig eller bara nyfiken, hur många vargar som kan ingå i en vargfamilj och "väldigt jättemycket" annat.

- Barn kan ställa de mest oväntade frågor på det mest självklara sätt, konstaterar Lennart, som gör skolbesök för att "det är roligt att möta barn och för att det känns bra att få förmedla kunskap".

Lågstadielärare Lisbet Hagström berättar att Bäsnabarnen är oerhört djur- och naturintresserade och nästan kom i extas när de fick välja vilka djur de skulle presentera för sina kamrater.

- Det är viktigt att barn lär sig respektera varandra, men också att ta hänsyn till vuxna samt till djur och natur, anser hon.

Lennart Fredriksson kom till skolan tillsammans med en brunbjörn. Björnen var uppstoppad, men Lennart var desto livligare.

Han berättade livfullt om egna rovdjursmöten och om när han för en tid sedan fick åka till Bäsna för att hjälpa loss och ta hand om ett rådjur som fastnat i nätet till ena målet på fotbollsplanen.

Eleverna kontrade med en hår- eller möjligen fjäderresande historia. De berättade om vad som inträffade när de under höstterminen gjorde ett temaarbete om fåglar. De besökte uvuppfödare Jerry Andersson, som visade ett av uvprojektets avelspar.

En av berguvarna flög mot burens dörr, som gick upp, och fågeln tog sig ut. Men dess nyvunna frihet blev mycket kort. Utanför dörren stod nämligen Lisbet Hagström, utbildad lågstadielärare och självlärd uvfångare.

Hon slog snabbt klorna i rymlingen. Eller som hon själv uttrycker det:

- Jag gjorde ett grodhopp och lade mig över uven tills Jerry fick tag på den.

Att gå i skola är lärorikt och spännande. Att göra det i Bäsna kan vara rena rama äventyret.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons