Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilligt lobbyistregister angrips

Annons

EU-kommissionen vill att de tusentals lobbyisterna i Bryssel ska registrera sig, tala om vad de har för mål och vem som betalar dem.

För mesigt, anser kritikerna.

Den svaga punkten är _ enligt bland andra De gröna i EU-parlamentet _ att registret är frivilligt. Den som inte vill behöver inte skriva in sig i lobbyistkatalogen.

Registret är tänkt att börja fungera 2008. Avgörande för om det även sedan ska vara upp till var och en att anmäla sig till registret blir hur många som gör det på frivillig väg. Blir intresset lågt måste kommissionen försöka tänka om.

Enligt en grov uppskattning finns det omkring 15|000 lobbyister i Bryssel som ligger i för att försöka påverka den lagstiftning och politik som EU-kommissionen och parlamentet arbetar med. Det är inte alltid lätt att veta vem eller vilka en pr-byrå arbetar för eller vad syftet är. Inte heller vem som betalar räkningarna.

Under arbetet med det stora förslaget om ny kemikalielag, kallad Reach, var lobbyingen massiv, inte bara från europeiska intressen.

Allt från advokatbyråer och intresseorganisationer till konsulter och föreningar inbjuds att registrera sig.

Den ansvarige kommissionären, Siim Kallas, hoppas att det ska bli så attraktivt, eller rent av nödvändigt att registrera sig att frivilligheten blir av mindre betydelse. Dessutom är det, enligt Kallas, också mycket komplicerat att få till ett tvingande register. Men om det frivilliga försöket faller platt måste kommissionen tänka över även tvång.

De som finns i registret ska ha ett slags förtur till att bli tillfrågade om synpunkter, när deras ämnen kommer på tal. Och kommissionen hoppas att det ska vara ett slags varumärke för en lobbyist att vara registrerad.

Tillsammans med branschen ska en uppförandekod tas fram. Den som bryter mot den ska kunna straffas till exempel genom att hamna på en lista över aktörer som inte lever upp till koden.

Kallas sade också att det till slutet av året ska göras en översyn av de regler som gäller för gåvor till kommissionsanställda och vilka uppdrag de får de närmaste åren efter att ha lämnat sitt jobb.

TT

Mer läsning

Annons