Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivillig resursgrupp diplomerad

Annons

Det blev en historisk avslutning i måndags kväll när en grupp Säterbor tog emot diplom och ID-handlingar, av kanslichefen Patrik Hjalmarsson, som bevis på att de ingår i kommunens frivilliga resursgrupp. Den första någonsin.

Det moderna samhället är sårbart. Och behöver extra resurser när samhället hamnat i ett särskilt utsatt läge. Det kan gälla avspärrningar, elavbrott, större olyckor och då vare sig radio eller tv fungerar.

Civilförsvarsföreningen utbildar människor för sådana händelser. De så kallade frivilliga resursgrupperna är underställda kommunledningen och har utrustning som exempelvis sjukvårdsutrustning, radio, såg, kompass, verktyg och sådant som kan behövas i ett akut läge. I deras utrustning ingår också särskilda västar och ID-handlingar.

Men framför allt har grupperna kunskap om den egna kommunen och kan snabbt sättas in för att lösa olika problem.

Runt 25 Säterbor har gått utbildningen. Ledare för kursen var Ewa Lindfors och Torbjörn Orr.

De nya grupperna kan ses som en utveckling av det gamla "hemskyddet" som har lagts i malpåse. För ett år sedan stoppade staten allt stöd till utbildning och underhåll av hemskyddet. Men Civilförsvarsförbundet har beslutat att bibehålla en del av kompetensen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons