Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt val stor förlust

Annons

Det är barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott som beslutat om en översyn av vilka program som finns och vilka som skulle kunna förbättra situationen. Man tänker sig att dels se till näringslivets behov och dels till elevernas önskemål om vilka utbildningar som kan vara relevanta.

Både kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden ska under de närmaste dagarna informeras om den här bekymmerssamma situationen.

Under pågående läsår är det sammanlagt 153 elever som går i nionde klass i Malung och i Lima. 100 av dem, alltså två av tre elever, söker sig bort från kommunens egen gymnasieutbildning. Det är dubbelt fler än det varit under de senaste åren.

I årets budget har skolan räknat med att 50 av kommunens egna eleverna skulle söka sig till gymnasier i andra kommuner. Nu ser det ut att bli dubbelt så många och därmed ökar kommunens kostnader för skolersättningar till andra kommuner med 1,5-3 miljoner kronor.

Den kostnaden påverkas också av i vilken utsträckning gymnasieutbildningarna i Malung kan locka till sig elever från andra kommuner. De preliminära intagningarna väntas bli klara inom någon vecka.

53 av de blivande gymnasieeleverna från kommunen har valt hemmagymnasiet som förstahandsval. Dessutom räknar skolledningen med att 16 elever tas in på andrahandsval. Sammantaget innebär detta att bara 45 procent av eleverna som bor inom kommunen nöjer sig med det gymnasieutbud som i dag finns i Malung. Detta är en mycket oroande utveckling för gymnasiet.

Av 102 högstadieelever som nu går sista året i Malungs centralort är det 46 som söker till hemmagymnasiet medan 56 väljer annan studieort. Av 51 elever på väg ut ur Limas högstadium är det 44 som väljer annat gymnasium än Malung.

Ett 30-tal av de blivande gymnasieeleverna från kommunen söker till det estetiska programmet, som inte alls finns i Malung. Naturbruk och hantverk är också gymnasieprogram som lockar många av kommunens ungdomar, men som inte finns på hemorten.

Studieorter som lockar elever från Malungs kommun är till exempel Falun, Vansbro, Mora, Karlstad, Rättvik, Borlänge och Älvdalen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons