Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt val en svår fråga för kyrkan

Annons

I framtiden kan de som är med i Svenska kyrkan själv få välja vilken församling de vill tillhöra.

I dag är kyrkans medlemmar tvingade att tillhöra den församling där de är bosatta.

Frågan om kyrkans medlemmar ska få större möjlighet att själva välja sin församlingstillhörighet har debatterats i Svenska kyrkan i flera decennier. Frågan har också behandlats av flera kyrkomöten. Vid kyrkomötet 2001 bestämdes att frågan skulle få en grundlig utredning och på torsdagen överlämnades en diger lunta till kyrkostyrelsen.

Biskop emeritus Karl-Johan Tyrberg som suttit som ordförande i utredningen ser diskussionen om större valfrihet i frågan om församlingstillhörighet som en följd av den utveckling mot större valfrihet som sker i samhället i övrigt.

-Förr var alla tvungna att delta i gudstjänster och döpa sina barn i sockenkyrkan. I dag kan man fira gudstjänst var man vill och döpa sina barn i en annan kyrka än församlingskyrkan. Men fortfarande är församlingstillhörigheten viktig för hemkänsla och gemensamt ansvar, säger Karl-Johan Tyrberg.

Utredningen tar inte ställning i frågan om det ska bli fritt fram att välja vilken församling man vill tillhöra, utan har valt att belysa effekterna av nio olika modeller - allt från dagens modell där man är bunden att tillhöra den församling man är folkbokförd i till en modell där det är fritt fram att välja vilken församling man vill tillhöra. Även möjligheten att tillhöra kyrkan utan att tillhöra en församling finns med i utredningen.

Frågan om att få välja vilken församling man ska tillhöra har vid upprepade tillfällen väckts i motioner till kyrkomöten.

Frågan har väckts av medlemmar som av olika skäl känner större samhörighet med någon annan församling inom Svenska kyrkan och engagerar sig där, i stället för i den församling där de råkar vara bosatta.

Utredningen visar att även om det skulle bli fritt fram att välja församlingstillhörighet kommer det inte att bli någon massvandring mellan församlingarna. En undersökning som gjorts i samband med utredningen visar att endast sex procent av kyrkans medlemmar skulle byta församling om de fick det. Men eftersom 80 procent av Sveriges befolkning tillhör Svenska kyrkan innebär det att cirka 300 000 medlemmar önskar byta församling.

OVE BYSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons