Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram igen för livsfarlig lek

Annons

På minst en återvinningsstation i Falun har barn på sistone setts leka inuti en container.

Efter dödsolyckan i Norberg våren 1997 infördes åtgärder på återvinningsstationer över hela landet. Ribbor sattes upp över inkasten och lås monterades på de stora luckorna.

- Men det ledde till att folk inte fick in papperen och mycket hamnade utanför, säger Björn Pedersen, filialchef på Stena scanpaper, som tillverkar containrarna.

Många har ringt och klagat på svårigheten att klämma in förpackningar och tidningar genom hålen, som försedda med ribbor blev hälften så stora som de varit tidigare. Därför har ribborna successivt tagits bort under de senaste månaderna.

- Men i stället får de som tömmer skriva under på att de alltid kontrollerar att inga barn eller djur finns inuti eller i närheten av containern när de tömmer, säger Anders Turesson, platschef på Sita, som sköter tömningen.

Under julhelgen, när omslags-papper och julklappsförpackningar fick återvinningsstationerna att svämma över, körde företaget med en inlånad bil. Under en av dessa turer skadade den nya bilen takluckorna på ett par av kontainrarna.

- Bilen fastnade i takluckorna när vi tömde, så luckorna böjdes upp lite. Man ska inte kunna klättra in i dem för det, men vi ska förstås laga luckorna, säger Anders Turesson.

Om uppgiften att barn nu setts leka inuti containrarna säger han:

- Det är otäckt. En container är ingen lekstuga. Det värsta är också att de vet att de inte får vara där, så därför finns det risk att de håller tyst och gräver ner sig för att inte upptäckas.

- Men i och med kontrollen innan tömning ska det inte kunna ske någon olycka.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons