Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för sjöns leksugna öringar

Annons

Den 20 juli år 2000 raserade skyfall och högvatten de två dammarna vid Dalforsåns utlopp i Amungen. Den dåvarande mark- och vattenägaren Korsnäs beslutade att i enlighet med vattendomen bygga upp byns damm. Den nuvarande ägaren, Sveaskog, har fullföljt projektet.

- Dammar är alltid huvudorsaken till vandringsfiskarnas reproduktionsproblem. I Amungen finns den fina storöringen. Det är klunsar på upp mot sju till åtta kilo. Om vi ska leva upp till statens naturmål måste vi reducera alla de hinder och problem vi kan, säger Benny Bohlin från Fiskevattenägarna Mitt.

När dammen rasade öppnades öringens urgamla och naturliga vandrings- och lekrutt för en kort tid. Något som Ore fiskevårdsområdesförening konstaterade med glädje.

Snabbt togs kontakter för att inlemma laxtrappor i återuppbyggnadsprojektet.

- Fisktrapporna är nu klara. Trapporna fungerar - till skillnad från många andra trappor som har byggts. I november kommer öringen.

- Nu hoppas vi att detta ska bli ett startskott för att öppna andra stängda lekvatten, säger Benny Bohlin.

Satsningen på de två fisketrapporna i Dalfors har kostat en miljon kronor. Projektet är finansierat genom skogsindustrins gemensamma konjunkturutjämningsfond, den så kallade kua-fonden.

Trapporna är byggda i ryskt lärkträd och rostfritt stål - allt för att stå emot tidens tand.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons