Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för gödsling

Annons

Tankarna på ett skyddsområde kring Faluns vattentäkt Rogsjön kom 1997 eftersom de gamla föreskrifterna om vad man fick och inte fick göra runt sjön var bristfälliga.

Men när den nya miljöbalken, som kräver bättre skydd runt vattentäkterna, kom blev det fart på arbetet. År 2001 kom ett detaljerat förslag på skyddsföreskrifter och de vållade ett väldigt rabalder och känslorna svallade heta bland de boende runt sjön.

Det skulle bland annat bli förbjudet att åka skoter på sjön som folk ofta gjorde när de skulle vinterfiska. De skulle inte heller få använda båtar med mer än tio hästkrafter eller med tvåtaktsmotorer. De skulle inte få förvara mer än 20 liter bensin till sina maskiner och inte heller få använda tryckimpregnerat virke till sina trappor och verandor. Att gödsla blom- och grönsakslanden nära sjön skulle också bli förbjudet och för torrdass var man tvungen att ha dispens.

Detta var att gå för långt ansåg de boende som inte trodde att efterlevnaden skulle bli så stor.

Men nu behöver de inte oroa sig längre. Hela arbetet med en ny skyddsplan har gått i stå sedan ansvaret för Faluns dricksvatten flyttades över till Falu energi och vatten.

Orsaken är att politikerna vill ha en ny vattentäkt. Bolaget arbetar på att i samarbete med Borlänge öppna en täkt i Lennheden som försörjer båda kommunerna. Borlänges nuvarande täkt i Tjärna ängar skulle då bli reservtäkt för kommunerna. För Faluns del ska sjön Rog bli reservtäkt nummer två.

- Och då behövs det inte så hårda restriktioner som nu diskuterats för sjön. Det vore dumt att gå in med sådana nu om sjön bara ska vara reservtäkt, säger Gunilla Mååg på Falu energi och vatten.

Några formella beslut om att ta vatten från Borlänge är dock inte fattade. De tas först nästa år när ytterligare en provpumpning i Lennheden gjorts. Man måste förvissa sig om att vattnet där räcker för båda kommunerna.

Gör det det så kan den nya vattentäkten vara klar att tas i drift först år 2011.

Vad den kommer att kosta Falun är inte helt klart. Enligt de beräkningar som gjordes år 2002 låg prislappen på 79 miljoner kronor. Men då är inte de kostnader som Falun har för att koppla ihop ledningen från Borlänge med sitt eget nät inräknade.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons