Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för fiske i Flosjön

Annons

Från fredag kväll till lördag kväll var det fritt fram att fånga de kräftor man kunde.

Men att döma av de platser som tidningen besökte runt sjön var intresset inte översvallande stort. Det var bara på några enstaka platser som kräftfiskare kunde ses.

Inte heller verkar det ha blivit några storfångster.

- Av de rapporter jag fått verkar tendensen vara att bara små mängder har tagits upp, berättar Göran Gustafsson, bas för fiskevårdsområdesföreningen.

Att fångsten uppläts under endast ett dygn förklarar han med att det annars är lätt hänt att för många kräftor tas upp.

- Vi vet ju inte om det finns tillräckligt många i sjön, säger han.

I Flosjön finns förmodligen endast signalkräftor, som planterades ut för drygt 25 år sedan, när pesten tagit de svenska flodkräftorna.

Trots allt kan det finnas en del flodkräftor kvar. Göran Gustafsson säger att en del kan ha överlevt i mindre lokaler av sjön.

Förutom att signalkräftornas hårda skal avslöjar dem när de ska ätas, går det att se skillnad på arterna genom att titta i klovecket, där signalkräftorna har en ljus fläck.

Så måningom ska fiskevårdsområdesföreningen göra en utvärdering av årets fångst. Vid årsmötet i början av nästa år tas beslut om fångst ska tillåtas även den kommande sensommaren.

Själv lade Göran Gustafsson inte ut några burar i år och inte lär han göra det nästa år heller.

- Jag äter gärna kräftorna, men jag har blivit gammal och lite latare. Det är ganska mycket jobb med kräftfångst, så jag ägnar mig hellre åt flugfiske, säger han.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons