Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för farleden

Annons

Farled Dalarna är en av de stora vinnarna när drygt 122 EU-miljoner fördelas över EU:s norra region inom målområde 2 (Gävleborg, Dalarna och Västmanland). Hälften av pengarna går till olika projekt i länet.

Det är bara Falu kommuns infrastruktursatsning på Lugnet som får mer, totalt nio miljoner kronor. Andra vinnare är ITS Intelligenta Transport System Sweden AB med huvudkontor i Borlänge som får 5,4 miljoner kronor och Stiftelsen Teknikdalen som får fem miljoner kronor.

Gagnefs kommunalråd Anders Ahlgren är nu om möjligt än mer övertygad om projektets styrka i och med tillskottet från EU.

- Det här visar att Farled Dalarna är ett bra och starkt projekt som många tror på. Farleden är ett länsprojekt utöver det vanliga som kan ge hur mycket som helst, säger han.

Etapp 1 handlar i korthet om att genomföra samtliga miljökonsekvensutredningar som krävs, utreda hur båtar ska fraktas förbi kraftverken i Borlänge och iordningställa ankringsplatser längs farleden.

Enligt Ahlgren kommer aktiviteten på älven att öka redan nästa år. EU-miljonerna signalerar också klartecken till andra intressenter och näringsidkare längs farleden som är villiga att satsa på exempelvis gästhamnar, övernattningsmöjligheter och uthyrning av båtar.

I och med EU-miljonerna har projektets ekonomiska förening tillgång till totalt 18,9 miljoner kronor under 2005-2006.

Etapp 2 utgörs av ett slussbygge förbi Gråda kraftverk norr om Gagnef. När det bygget kan starta är oklart.

- Men nu är jag övertygad om att projektet kommer att full- följas. 2010 kan vi åka båt från Orsasjön till Runn, säger Ahlgren.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons