Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för barnen

Annons

Skolhuset i Solvarbo byggdes 1938. En stor tegelbyggnad i charmig funkisstil med högt i tak. Efter rationalisering för sex år sedan beslutade Säters kommun att stänga skolan. De föräldrar som hade sina barn i skolan då tvekade inte.

De tog över verksamheten och ett år senare kunde skolan öppnas igen i Föräldraföreningen Friskolan Solvarbos regi.

I dag går 75 barn på skolan. De flesta kommer från Solvarbo och Gustafs, men även barn från Borlänge och Säter har sökt sig till friskolan på landet. Åtta vuxna med pedagogisk utbildning arbetar där och en egen kokerska finns. All mat lagas på skolan.

- En anställd specialpedagog finns för att hjälpa de barn som har lite svårare med att läsa och skriva, berättar lärare Eva Liljemark.

Hon har arbetat på friskolan i tre år. Innan det hade hon en tjänst inom den kommunala skolan.

- Den största skillnaden är friheten, säger hon.

En friskola är mer fri att förändra i sin verksamhet, men den har också högre krav på sig.

- Nu när nyhetens behag om friskolor lagt sig, måste man helt enkelt vara mer än bra för att få skolan att fungera, säger Janne Buchar.

Parollen i Solvarbo är att skolan ska vara mogen för barnen. Inte tvärtom.

Solvarbo Friskola är avgiftsfri, endast en liten medlemsavgift tas ut. Verksamheten finansieras av skolpeng och ideelt arbete. Den ekonomiska styrelsen består av föräldrar.

- Eftersom skolan är föräldrastyrd hjälps man åt att göra de flesta sysslorna, såsom snöskottning, vaktmästeri och städning. Det tjänar skolan ungefär 500 000 kronor om året på, säger Janne Buchar.

Föräldrar är alltså en naturlig del av skolans vardag.

Skolan är inte inriktad på någon specialpedagogik. När föräldrarna tog över var syftet att få behålla skolan. Inget annat.

- Målet är att få så hög kvalitet på vår skola som möjligt, säger rektor Buchar och poängterade att de har ett gott samarbete med Säters kommun.

- Det är viktigt, även för en friskola, säger han.

Inne på fritidsavdelningen varvar några eftermiddagströtta barn från lekis och tvåan ner.

- Jag tycker att det är bra att det inte går så många barn här, svarar Moa Källgren på frågan om hon tycker om sin skola.

- Man känner de flesta och vet vad alla heter, säger sexårige Emil Alvemark.

Skolans inredning vittnar om att barnens kreativitet uppmuntras. Alla väggar pryds med målningar föreställande Seriefigurer och andra populära barnmotiv. Allt målat av barnen.

När Solvarbobarnen ska börja på högstadiet är det kommunägda Klockarskolan i Säter som gäller i första hand.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons