Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidshusägare varnas för hästmyror

Annons

Under den varma fjolårssommaren hade många fastighetsägare besvär med hästmyror. Tomas Myrbråten, som verkar som saneringsexpert i norra och västra Dalarna, fick då göra väldigt många utryckningar till främst fritids- och fäbodstugor.

- Det värsta jag sett under mina fem år i branschen var en stuga som fått en hel kortsida förstörd av myror. Men timret i den byggnaden var väldigt rötskadat, minns han. Även om myrorna föredrar lugna, skuggiga och fuktiga bomiljöer kan de slå till praktiskt taget var som helst.

- Det finns mängder av myrsamhällen i naturen och ofta är de byggda i rötskadade stubbar. De drottningar som föds i dessa bon utvandrar och då kan det uppstå nya samhällen eller satellitbon i trähus i närheten. Men från att myrorna hittat en lämplig boplats till att de skapat ett fullt utvecklat samhälle kan det ta tio år, berättar Myrbråten.

Han tror att de senaste dygnens värme kan sätta fart på svärmningen och göra att fler myrsamhällen upptäcks. De senaste dagarna har antalet anmälda fall av ovälkomna bosättningar ökat. Och får myrorna hållas kan de snart även vara inne i huset.

Då återstår bara att snarast försöka få bort myrorna. Myrbråten och andra saneringsexperter använder sig numera av dels ett pulver, som används på husets utsida, dels ett flytande medel, som sprayas in i de angripna stockarna.

- Men en hästmyra gör inget bo. De fastighetsägare som tror sig ha råkat ut för hästmyror kan själva leta efter boet. Om man knackar på timret där det finns ett bo brukar myror snabbt skynda ut för att försvara det. När man knackar brukar det också höras ett knastrande ljud inifrån stocken. De som vet att de har myror i sin fastighet eller är oroliga för det bör kontakta sitt försäkringsbolag, uppmanar saneringsexperten.

Anticimex och andra saneringsföretag har försäkringsbolagens uppdrag att ta bort myrorna innan de vållar husägarna obehag och/eller ställer till med mer omfattande skador.

Myrbråten råder alla ägare till trähus att hålla koll på sina fastigheter och att inte låta träd och buskar växa så att de skuggar och håller kvar fukt i huset. Ett annat gott råd är att hålla de närmaste omgivningarna fria från ris, sly, gamla murkna stubbar och murknande stockar. Risken är särskilt stor när det gäller hus som används sällan.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons