Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidshus priserna dalar i Dalarna

Annons

Siffror från mäklarstatistik visar att priserna för fritidshus i Dalarna har dalat med tre procent sen ett år tillbaka. Men mäklarna håller inte med om att priserna gått ner. En förklaring till att det ser så ut kan vara att fler rustar upp sina fritidshus till att bli permanenta boenden.

- Det gör att fler objekt kanske klassas som villor i statistiken, så det blir lite missvisande, säger Kathrina Israelsson från Skandiamäklarna.

Enligt Kathrina Israelsson är det färre objekt ute på marknaden nu, men ofta är husen mycket dyrare än vad de var för bara ett år sedan.

- Det är hög efterfrågan på fritidshus, och än så länge betalar folk vilt. Vi har inte sett någon riktig mattning av priserna, säger Kathrina Israelsson.

Kathrina Israelsson tror att fler idag har ekonomiska förutsättningar för att kunna lägga ner mer pengar på två boenden i gott skick.

Enligt mäklarstatistik ska priserna ha fallit med tio procent i Leksandsområdet. Trots det har man på senare tid sålt flera villor i tremiljonersklassen och uppåt i Tällberg.

- Priserna ligger nog absolut högst kring Siljan. Intresset för att köpa fritidshus i våra trakter är lika högt som tidigare, säger Tobbe Valin från Valins fastighetsbyrå i Leksand.

Han tror inte heller på någon sorts avmattning av fastighetsmarknaden.

- Vi kommer nog vidhålla de priser vi haft. Möjligtvis kan det klinga av lite, det har varit så extremt under några år nu så det är fullt naturligt med en normalisering, säger Tobbe Valin.

Det är sjönära tomter som drar mest. Så fort det finns vatten i närheten av huset stiger både efterfrågan och priser direkt. Många vill ha bättre rustade hus också, och är då beredda att ge lite mer.

- De flesta jobbar och sliter och vill ha det bekvämt på sin fritid, säger Tobbe Valin.

Mer läsning

Annons