Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgård eldhärjades

Annons

Klockan var 01.11 på det nya året när räddningstjänsten fick larm om branden.

- När vi kom fram var huset övertänt, berättar räddningsledaren Thomas Carlsson.

Ingen människa kom till skada, och det var heller inte någon fara för att intilliggande hus skulle börja brinna.

Men att släcka branden i det gamla tvåvåningshuset, en timmerkåk med puts, blev en tuff uppgift. Från början bekämpades branden av räddningskårer från Falun och Grycksbo, sedan också från kårer från Svärdsjö och Bjursås.

På eftermiddagen i går brann det fortfarande, och räddningstjänsten beslutade sig för att kalla in grävmaskiner för att försöka röra runt i ruinerna och därmed kunna släcka branden snabbare.

Simon Eriksson och Therese Arcari var på plats när branden rasade som värst, vid femtiden på morgonen.

- Vi skulle skjutsa hem min bror, som bor i Östra Främby när vi upptäckte branden. När vi kom dit brann det häftigt och taket rasade in. Det var hett runt hela området, och det small rejält från dörrarna. Jag tror det var sprayflaskor som exploderade, berättar Therese.

Eftersom det under gårdagen inte gick att finna någon naturlig brandorsak, inleddes en förundersökning och området spärrades av i väntan på teknisk undersökning.

- Vi tror att det är någon form av yttre påverkan som gjort att det börjat brinna. Och vi har hittat rester av raketer inne i fastigheten, berättar Pär Öhagen, vakthavande befäl vid polisen.

På nyårsdagen var Micke Bjurman och sonen Daniel och tittade på ruinerna av det som varit fritidsgården Kvarnvillan.

- Jag har varit här en hel del. Inte så mycket nu, men förut hade jag gårdskort här. Jag gick ofta hit med kompisar efter skolan och spelade X-Box och Nintendo, berättar Daniel, 12 år.

- Vi höll till på övervåningen, säger Daniel och pekar upp mot murstocken och ståltrappan, som är det enda som vittnar om att det funnits fler våningsplan.

- Det känns konstigt.

I källarplanet under det eldhärjade huset finns en undercentral för fjärrvärmen. Vilket ställer till det för dagiset som ligger intill, som inte får någon värme.

Kopparstaden satt i går in värmefläktar i daghemmet.

Kopparstaden gör bedömningen att det ska kunna gå att ha dagiset öppet i dag, men då utan tillgång till varmvatten.

- Det kanske dröjer ett par dagar innan vi kan komma ned i värmecentralen. Det är svårt att säga, men jag tvivlar på att det kan ske under måndagen, eftersom det fortfarande brinner, sa en av Kopparstadens fastighetsskötare under nyårsdagen.

Risken finns att det kommer att dröja innan daghemmet har fungerande värme och har varmvatten.

- Det är omöjligt att säga hur svårt skadad centralen är, men av det lilla jag kunde se verkade ändå rören vara skapligt intakta.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons