Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisörprotest mot allt fler elevplatser

Annons

Allt fler elever ska tas in vid frisörprogrammet vid Haraldsbogymnasiet i Falun. Hittills har 16 elever fått plats men nu ska det bli en dubbling till 32 platser.

Detta har fått dalaavdelningen av Sveriges frisör företagare och Handelsanställdas förbund att reagera. Nu protesterar de mot att antalet elever fördubblas och har skickat protestbrev till skolchefen i Falun, Svante Hanses, samt ansvarig rektor för frisörutbildningen vid Haraldsbogymnasiet, Chatarina Ernlund.

Frisörerna och facket menar att det redan i dag är svårt att erbjuda alla elever en APU-plats (arbetsplatsutbildning). Orsaken är att många frisörer är ensamföretagare och inte har de resurser som krävs för att färdigutbilda framtidens frisörer.

"Vi ser en överhängande risk med en ökad grupp outbildade frisörer som kan leda till en ökad marknad för svart-arbete, arbetslöshet samt en utarmning av yrket", skriver de.

Ny professor

på högskolan

u Docent Björn Sohlberg har utsetts till professor vid Högskolan Dalarna.

Hans ämne är elektroteknik med inriktning mot reglerteknik.

Sohlberg disputerade 1993 med en avhandling om modellering och reglering av industriella processer. Hans fortsatta forskning går ut på att med matematiska modeller beskriva industriella processer och andra dynamiska system.

Bland annat har han studerat vattenflöden i Dalälven och kommit fram till att produktionen av energi kan ökas genom att använda flödet på ett effektivare sätt genom modellbaserad processreglering. Han har också tagit fram matematiska modeller som kan ange när det är dags för service på delar som är utsatta för slitage.

Sohlberg har dessutom startat ett internationellt utbildningsprogram med inriktning mot reglering av dynamiska system. Programmet har gett Högskolan Dalarna rätt att utfärda magisterexamen i ämnet elektroteknik och de första studenterna har redan examinerats.

Mer läsning

Annons