Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskvård på luckan

Annons

Nu känner Mikael Tunander att han landat och hamnat alldeles rätt. Han är lycklig med sin hustru Helena och deras lilla dotter Linn i Hälsinggården och han trivs med sitt arbete på Kaserngården 4, före detta I 13.

Här har han öppnat egen mottagning för friskvård i ljusa trivsamma lokaler. Under rubriken friskvård ryms hos Mikael massage, han är hjärt-lung-räddnings-instruktör, HLR, ger föreläsningar, upprättar hälsoprofiler och håller kurser.

- Min största grej är kost och motion, säger Mikael.

Han har provat många olika arbeten innan han för drygt ett år sedan landade i Falun. Bodde bland annat 16 år i Göteborg där han passade på att studera näringslivslära vid universitetet.

Mikael föddes i Kiruna men var bara tre veckor när familjen flyttade till Borlänge där han växte upp och gick i Gylleskolan. Han spelade fotboll i Tunabros A-lag och var en lovande talang. När han var 16 fick han förfrågan från Brage - men tackade nej.

- Det ångrade jag senare men just då var det otänkbart att gå över till ärkerivalen. Fotbollen fick han ett par år senare ändå lägga på hyllan efter en knäskada.

Han köpte sin första skivstång när han var 13 och blev allt mer intresserad av bodybuilding.

- Tack vare träning håller jag mitt knä i gång, stärker ledband och muskler men visst känner jag av det, säger Mikael och kommer in på sitt specialområde.

- Skilj på motion och träning . Elitträning ger alltid utmattnings-och förslitningsskador som det gäller att parera så gott det går. Och Mikael vet hur det ska gå till, han har varit konsult åt många i idrottsvärlden i många olika grenar.

- För lite motion är ändå alltid "farligare".

Och värst är att folk äter fel och bantar jämt.

Svårt är att få folk att inse att de ska lägga om kosten och äta rätt, då behövs ingen bantning alls.

Efter värnplikt på A4 i Östersund vände Mikael hem ett kort tag till Borlänge, for sedan till Trollhättan för jobb på Saab, vidare till Göteborg där han bodde sexton år med undantag för en sommar då han arbetade med timmerhus i Vancouver. Därifrån tog han en sväng till Kalifornien för att besöka kroppsbyggarnas Mecca och se och lära mer.

Han tävlade själv ett tag hemma i Sverige men menar att kroppsbyggarna lever i en egen värld.

- Man blir beroende av träning och allt runt omkring. Det är svårt att förena detta med ett vanligt liv.

Mikael har genom åren byggt upp stor kunskap och erfarenhet inom de områden som han nu ägnar sig åt yrkesmässigt.

Han var en av de första som flyttade in i Kasern 4.

- Här har jag "kolleger" fast från andra branscher, det funkar bra på gamla I 13, säger Mikael som just nu deltar i startandet av en företagarförening inom området.

- Vi ligger inte mitt i stan men hoppas få hit fler Falubor i höst när restaurangen öppnar.

40-årsdagen firar han lite i förskott med fest för vänner och släkt i det rymliga fikarummet på jobbet.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons