Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Friskvård är lönsamt"

Annons

Detta skedde på onsdagen då Malungskorpens Elvan Olsson hade fått i uppdrag att överlämna ett diplom som ett tecken på Malungs Elnäts framgångsrika arbete när det gäller friskvård. Ytterligare ett sådant diplom kommer senare att delas ut till Malungs församling som också har klarat kraven för att få hälsodiplomeringen.

- Det är med stolthet som jag delar ut det här samtidigt som jag vill betona att det här är bara början på ett arbete som vi hoppas företaget ska fortsätta med, sade Elvan Olsson.

De som arbetat med att vara hälsoinspiratörer vid Malungs Elnät AB är Birgitta Eriksson, Ewa Lissel, Christina Branäs, Egon Karlsson och Olof Nilsson och de har skött den här sysslan på ett mycket framgångsrikt sätt. Tidigare hade företaget en ganska hög sjukfrånvaro, men sedan friskvårdsarbetet drog igång har det tydligt märkts att sjukfrånvaron har sjunkit och att de anställda blivit friskare.

Malungs Elnät har arbetat med att förbättra arbetsmiljön liksom att skapa trivsel, god hälsa och en hälsomedvetenhet bland personalen.

De har, enligt dem som delar ut Hälsodiplomeringen, haft en klar strategi med handlingsplan som är väl förankrad i företagsledningen. Malungs Elnät har också haft poängjakt för motion och på så sätt sporrat till en ökad fysisk aktivitet.

Det finns fri tillgång till en motionslokal som de anställda kan utnyttja, de kan träna en timme per anställd och vecka liksom att de anställda har fri frukt. Malungs Elnät satsar en tusenlapp per anställd för att användas till motionsaktiviteter och friskvård och ger hälsofrågor en plats i samband med de utvecklingssamtal som görs inom företaget.

- Det här arbetet har varit mycket bra både för Malungs Elnät och de anställda och det syns klart att vi är på rätt väg, säger Birgitta Eriksson, som har ett visst ansvar för personalen vid företaget.

Den friskvårdspolicy som finns på Malungs Elnät och som antagits av ledningen syftar bland annat till att företaget ska upplevas som sunt och en attraktiv arbetsplats. Personalen är mycket nöjd och ser det som någonting oerhört bra. Det har också tydligt märkts att ett ökat engagemang i de här frågorna från arbetsgivare och arbetstagare, leder till en minskad sjukfrånvaro och större delaktighet i de arbetsuppgifter som finns.

- Och naturligtvis är vi mycket stolta över att just Malungs Elnät blev först i Malungs kommun att få hälsodiplomeringen, säger Birgitta Eriksson vid Malungs Elnät.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons