Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolans fritids - het fråga

Annons

- Det var en ganska hetsig debatt, beskriver Ulf Hällqvist.

Han noterar att i synnerhet bland socialdemokraterna försöker man fortfarande bromsa utvecklingen för friskolan.

Hetaste ärendet på dagordningen i onsdags var det föreslagna avtalet mellan friskoleföreningen och kommunen gällande skolbarnomsorgen (fritidsverksamheten).

Avtalsunderlaget har sedan i somras omarbetats en gång. Den senaste versionen har synats i sömmarna av friskolan som gett sitt godkännande.

Sedan dess har skolorna hunnit starta. Ur friskolans synvinkel sett är det viktigt att avtalet blir klart. Fritidsverksamheten är visserligen i gång.

- Men konsekvensen blir att vi måste ta pengar från skolan för att täcka kostnaderna så länge vi inte har avtalet klart, påpekar Esko Junttila, föreningens ordförande.

Ulf Hällqvist är medveten om att friskolan hamnat i en onödigt svår sits på grund av att avtalet skjuts framåt.

Och skulden lägger han helt på s och v.

- Socialdemokraterna har ju sagt att alla barn ska behandlas lika. Men jag upplever inte att man gör så när det gäller friskolans barn.

Ulf Hällqvist har ingen förståelse för att s tillsammans med vänstern valde att bromsa i det här läget.

- Vi har ju en friskola nu, det är trångt inom skolbarnomsorg-en sedan tidigare och vi talar om barnplaner och att se saker ur barnens synvinkel.

- Jag upplever det som att s har beslutsvånda.

- Några konkreta argument för att inte lägga ett förslag till nämnden uppfattade jag inte från s, påpekar han och tror att problemet bottnar i den socialdemokratiska ideologin.

Tillsammans med den moderata ledamoten, Barbro Björnestam, stred han för att arbetsutskottet skulle föreslå ett ja till avtalet.

Men duon förlorade i omröstningen med två mot tre.

- Vi får göra det här till en valfråga, konstaterar Hällqvist.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons