Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan vill ta hand om Täppan

Annons

För några år beslutade kommunen att dagiset i Täppan i Gubbo skulle stängas och sedan dess har lokalerna stått tomma.

När sedan beslutet om att stänga skolan i Gubbo kom väcktes planerna på att flytta den cirka 300 kvadratmeter stora Täppan till Vinsboskolan. Där fanns det ett stort behov av lokaler.

En undersökning som genomförts av barn- och utbildningsnämnden fastslog att det skulle finnas lokalbehov vid Vinsboskolan, även om ett stort antal barn därifrån skulle välja att flytta till den nyöppnade friskola.

- Vi har inte funnit någon anledning att ompröva det beslutet, det skulle i så fall vara om någon väckte frågan i nämnden, som det kunde bli aktuellt att göra en omprövning, säger Lise-Lotte Jansson, s, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

För ändamålet har avsatts cirka 1,5 miljoner kronor, vilket var bedömningen att det skulle kosta att flytta byggnaden till Vinsbo.

Nu visar det sig att de anbud som kommit in för ett genomförande är betydligt högre, det handlar om ytterligare cirka en miljon kronor.

- Det har vi inte pengar till, men vi jobbar på att försöka få ned kostnaden till cirka 1,5 miljoner kronor och skulle därmed klara flytten med de pengar som avsatts, säger Göran Engström, c, fastighetsutskottet.

Han poängterar att beslutet om flytt ligger kvar, men att processen dragit ut på tiden.

- Lokalbehovet finns och det är dessutom bråttom.

Han ställer sig dock öppen för att ändra flyttplanerna om det skulle visa sig att det går att hitta andra lösningar som är billigare.

- Så länge flytten inte är påbörjad går det utmärkt att ändra beslutet.

Friskolan har i ett brev till kommunen anmält sitt intresse för att ta ansvar för Täppan fram tills den planerade flytten genomförs.

- Vi kan ha den dagliga tillsynen och fixa småsaker om det blir något, som det är nu är är det skadegörelse och ett allmänt förfall och det är inte trevligt, varken för oss eller kommunen, säger Esko Junttila, ordförande i friskoleföreningen.

Som ersättning skulle friskolan få disponera lokalerna och därmed skulle byggnaden bli levande igen.

Varken Göran Engström eller Lise-Lotte Jansson vill ta ställning till friskolans framställan.

- Frågan är helt ny, säger Jansson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons