Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan ställer krav på kommunen

Annons

Under våren har friskolans ledning fått besked från Smedjebackens kommuns skolledning att friskolan hade pengar att fordra. Det har dock varit oklart hur mycket det handlat om och friskolan har vid flera tillfällen begärt att det skulle klarläggas.

För cirka en månad sedan kom det ett brev från kommunen till friskolan om att skolledningen ändrat beräkningsgrunderna och läget var nu att friskolan var skyldig kommunen cirka 366 000 kronor. Dessa pengar drogs av från utbetalningen i juni och därmed klarade inte friskolan sina åtaganden. Skatterna blev restade och personalen kunde inte få full lön.

För att få någon ordning på detta begärde friskolans ledning ett möte med kommunen, men detta slutade med att Roger Hemming konstaterade att kommunen hade ingen anledning att ändra sig. Ville friskolan gå vidare var det fritt fram att stämma kommunen.

- Det kändes som om luften gick ur, det finns uppenbarligen ingen som helst vilja från kommunen att samarbeta med oss, jag är övertygad om att de helt enkelt vill ha bort oss, säger friskolans ordförande Esko Junttila.

Nu får det istället bli den formella vägen som gäller. Början på det är de två framställningar som friskolan gjort till kommunen.

Där har friskolan tittat på hur mycket de ska ha från kommunen utifrån det avtal som skrevs för mindre än ett år sedan.

Sammanställningen visar att friskolan ska ha 633 007 kronor från kommunen, inklusive de 366 000 kronor som kommunen hållit inne.

- Vi har haft kontakt med våra advokater och enligt dem måste det gå den här vägen, säger Esko Junttila.

I samma veva kräver friskolan att få betalt för den skolbarnomsorg som de har.

Efter många olika turer under hösten beslutade sig kommunen för att inte betala friskolan för att de tillhandahöll skolbarnsomsorg, det som i vardagstal kallas fritids.

Nu har det kommit till kännedom att kommunen betalar Ludvika kommun för den fritidsverksamhet som de har för barn från Smedjebacken.

- Vi ställer oss frågan om detta inte är ett brott mot kommunallagen om att alla medborgare ska behandlas lika, säger Esko Junttila.

De akuta ekonomiska problem som friskolan hamnat i efter kommunens agerande är enligt Esko Junttila på väg att lösas.

- Vi har jobbat fram både en kortsiktig och långsiktig plan för ekonomin, det viktigaste är att rädda verksamheten vid friskolan, poängterar Esko Junttila.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons