Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan och makten

Annons

För att uppnå sitt mål har man brutit mot ett par grundläggande demokratiska principer. Fullmäktigeledamöter har rätt till allsidig information om kommunens affärer.

Fullmäktige är ju formellt kommunens högsta beslutande organ och det är givetvis oacceptabelt att vissa politiker trixar för att undanhålla information. Här är fullmäktiges ordförande skyldig eftersom han har vägrat låta friskolan lägga fram sin sak för de folkvalda.

Att socialdemokrater agerar så här är ju varken nytt eller förvånande, de har i hög grad utvecklats till ett rent maktparti, som nästan bara är intresserat av att bevara sin egen makt och sina egna privilegier.

Mer förvånande är det kanske att moderatledaren Kjell Christiansson hindrade friskoleanhängarna att få lägga fram sin sak för fullmäktige. Christiansson menade, enligt tidningsuppgifter, att det bara skulle bli pajkastning. Jag beklagar moderaterna i Smedjebacken som har en ledare som springer socialdemokraternas ärenden och som kallar demokratisk debatt för pajkastning.

Om kommunen hade fungerat som en kommun borde ha fungerat så skulle vi få tillräcklig, pålitlig, allsidig och opartisk information från skolförvaltningen. Men den typ av information får vi tyvärr inte från skolchef Anders Hjelm. Hans "utredningar" och andra skrivelser befinner sig kvalitetsmässigt långt under vad man kan kräva.

Sakuppgifterna är opålitliga, texterna är varken allsidiga eller fullständiga och för övrigt bryter skrivelserna med god utredningsstandard. Därför borde vi fullmäktigeledamöter ha fått ta del av Friskoleföreningens syn på striden.

Vi är många som stöder er i friskolan, men tyvärr är vi politiskt maktlösa, eftersom Smedjebacksborna har röstat som de har gjort. Jag är imponerad av den kraft och energi som ni i Friskoleföreningen har visat. Sådant behövs i Smedjebacken. Ge inte upp! Kämpa på! Och lycka till.

JARI ANTELL

är lärare och ordförande i folkpartiet i Smedjebacken

Mer läsning

Annons