Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan har anmält kommunen

Annons

Att kommunen i veckan putsade till skolbidraget har inte fått friskolan att tacksamt dra sig tillbaka.

Det skiljer fortfarande en avgrund mellan parterna. Ur friskoleföreningens synvinkel sett handlar det i dagsläget om ett par miljoner kronor som kommunen undanhåller. Efter sammanträffandet med kommunledningen och inför sammandrabbningen vid skranket hos tingsrätten i Falun i sommar trampar friskolan gasen i botten.

Nu går man från ord till handling och kopplar in de statliga inrättningar som anses ha skäl att granska de ekonomiska villkor som friskolan i Smedjebackens kommun lever under.

Först ut är således anmälningen till Konkurrensverket. Och inom kort väntas även en JO-anmälan skickas iväg.

I anmälningen tas fasta på det budskap som basuneras ut på det statliga verkets hemsida.

Exempelvis att verkets uppgift är; "...att verka för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet... Men för att konkurrensen ska fungera och bli effektiv måste företagen följa vissa regler...".

Därmed tar den ekonomiska föreningen som driver friskolan fasta på kommunens tidigare besked att friskolan betraktas som ett av företagen i kommunen.

Vidare hänvisar friskolan till Konkurrensrådets rapport från november 2003, som talar för lika villkor mellan kommunala grundskolor och fristående skolor.

- Efter att ha läst den rapporten inser vi att kommunen idkar maktmissbruk.

Friskolan påminner Konkurrensverket också om att Konkurrensrådet understryker att enligt kommunallagen är kommunen skyldig att behandla sina kommunmedlemmar på ett likvärdigt sätt, om det inte finns sakliga skäl för annat.

Eftersom detta även innefattar företag får kommunen inte behandla företag olika.

- Allt detta har vi påtalat kommunledning, men den ignorerar oss totalt, avslutas anmälningen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons