Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola med disciplin

Annons

Behövs strängare regler i skolan?

Skolverket har tidigare gett klartecken till Sebor och i går blev det klart var barnen ska gå. I det gamla Mjälgahuset har Ove Raskopp hittat en lokal med möjligheter och kanske den bästa utsikten från ett skolfönster i Borlänge -Dalälven.

I höst räknar han med att starta igång skolverksamheten. Till en början med runt 20 elever i årskurs 1-9, på tre lärare, inklusive honom. Sebor blir den andra friskolan i Borlänge efter den kristna Immanuelskolan.

Men på den här friskolan finns ingen religiös prägel.

-Man får inte komma hit med för tydlig politisk eller religiös inriktning.

Flickor som bär sjal då?

-Jag ser inga hinder, det är personligt med sjal. Men den kille som kommer med luva på huvudet, då jävlar, säger Ove Raskopp.

Han är trött på den slappa disciplinen i den kommunala skolan.

Därför blir det strikt på Sebor.

Undantaget sjalar tillåts inga huvudbonader. Mobilen ska vara avstängd i skolan och ingen musik i hörlurar på lektionen.

-Det som är problem i den kommunala skolan kommer inte att vara ett problem här.

Ove Raskopp pratar om förbud. På samma gång beskriver han Sebor som en demokratisk skola där eleverna bestämmer det mesta. Som vilken studielitteratur som ska köpas in och vilket sätt de vill lära sig på.

Att skolan samtidigt bara serverar vegetarisk mat, tycker han inte är inskränkande mot eleverna som äter kött.

-Kött får de äta hemma på helgerna. I skolan ska de äta nyttigt.

Men, om någon av reglerna inte alls uppskattas är han beredd att diskutera.

-Om jag tycker en sak och 15 elever tycker något annat så kommer jag att ge mig.

Men på en punkt vägrar han vika sig. Ingen på skolan får röka eller snusa, inklusive lärarna.

-Det tänker jag absolut inte acceptera. Inte ens om man röker 500 meter bort. Ett missbruk drar med sig andra i missbruket.

Sebor måste lyda Skolverket och betygssätta eleverna när de går i årskurs åtta.

Men helst vill Ove Raskopp ta bort betygen helt.

-Det är ingen löptävling i skolan utan en personlighetsutveckling. Vi kan inte tro att ungdomarna kan prestera på topp varje dag.

Hur visar eleven upp sina kunskaper då?

-Vi är en aktiv skola. På något sätt får man redovisa allt man gör. Kanske genom att göra en melodi till gångertabellen. Varför inte redovisa genom att göra en tidskrift, ett teveprogram eller hålla ett föredrag för att redovisa en uppgift. Vad som helst!

Helt emot traditionella skolor går hemläxor bort. Allt ska hinna göras i skolan.

-Det ska inte vara så att man släpar med sig en väska med läxböcker. Skolan måste erbjuda tid. Skolan ska vara som ett jobb. Det är inte ofta jag tar med mig jobbet hem.

Man har heller inga årskurser. Eleverna har nio år på sig att nå Skolverkets mål och då lär man sig de sakerna i den ordning som passar ens motivation och intresse.

-Vi kommer heller inte ha påsk- eller sportlov. Vi har ett visst antal skoldagar och skolan är öppen mellan 08 och 17. När du vill komma hit är din sak, så länge du inte är knuten till en inplanerad lektion.

Genom att lära eleverna att ta ansvar och få styra hur de vill ta emot kunskap, räknar Ove Raskopp med färre skoltrötta ungdomar. Istället mer motiverade och självsäkra elever.

-I den här miljön tränas eleverna att ta ansvar och att fatta egna beslut. Om de misslyckas gör det inget. Då finns vi där som stöd, säger Ove Raskopp.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons