Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola ifrågasatt

Annons

Det var en interpellation från Lars Broman ställd till kommunstyrelsens ordförande Mikael Rosén (m) som utlöste debatten om religiösa friskolor.

Bromans fråga till Rosén löd "Är du beredd att utan fördröjning överklaga Skolverkets beslut att tillåta en konfessionell friskola i Falun?"

I sin interpellation undrade Broman också om nästa steg är ytterligare en friskola driven av en annan kristen sekt eller muslimsk friskola.

- Med sin fråga om muslimer verkar Broman ha en fördomsfull syn som jag inte delar. Alla muslimer är inte som Al-Qaida, säger Rosén.

- Nu är det inte längre möjligt att överklaga. Även om det hade varit möjligt att överklaga hade jag inte gjort det. Jag tycker att det är upp till föräldrarna att kunna välja i vilken skola deras barn ska gå.

Roséns uttalande om muslimer fick Broman att bli mycket upprörd och han krävde en offentlig ursäkt, vilket han också fick.

Frågan var bland annat om den kristna förskolan leder till mångfald eller segregering.

Katarina Gustavsson (kd) tyckte det var upprörande att Broman påstår att det är en sekt som ska driva skolan.

- Jag tycker vi ska uppmuntra mångfald, säger hon.

Men Broman hävdar att Mosaik står för motsatsen. Skolan som är starkt knuten till baptistiska Elsborgkyrkan ligger på Jernet.

- Där bor många muslimska barn som utestängs från skolan. Den splittrar mellan olika barn och försvårar integrationen.

- Jag är rädd för växande klyftor och det är det sista vi behöver i den här kommunen, säger han.

Rosa Güclü (s) är helt emot fri-skolor, även muslimska sådana trots att hon själv är muslim. Hon menar att sådana institutioner gör mycket mot barns vilja.

- Jag har själv kompisar som blivit könsstympade. Det är bara de som är fanatiskt religiösa som vill starta egna skolor, säger hon. Debatten om konfessionella fri-skolor varade i över en timme.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons