Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola hotar högstadium

Annons

När Kunskapsskolan förra gången ansökte om att få starta en fristående grundskola för årskurserna 6-9 var det tal om att den fullt utbyggd skulle ha 200 elever. Men skolan kom inte igång bland annat beroende på att lokalfrågan inte var löst.

Nu har Kunskapsskolan kommit in med en ny ansökan till skolverket om att få starta nästa höst. Men denna gång handlar det om en fördubbling av elevantalet till 400, uppger Svante Hanses.

Kommunen ska yttra sig till skolverket om vilka konsekvenser den ny etableringen kan få för Falun. Och de är ganska omfattande enligt det förslag till yttrande som Svante Hanses har tagit fram.

Generellt vet man att merparten av eleverna som söker sig till en friskola kommer från den skolans närområde. Så blev det exempelvis med Söderbaumska skolan som har 70 procent av eleverna från närområdet.

400 elever motsvarar ungefär antalet på en av kommunens högstadieskolor. Det skulle innebära att en sådan fick läggas ner i brist på elever. De resterande eleverna får då slussas över till andra skolor som ligger längre bort.

Ingen vet i dag i vilket område Kunskapsskolan tänker etablera sig.

- Eftersom vi inte vet det kan vi därför inte i dag säga vilken eller vilka av våra egna skolor som kanske måste stängas. Men klart är att det handlar om skolor i centrala Falun, säger Svante Hanses.

En friskola ska ha bidrag från kommunen för de elever som går där. De 400 som Kunskapsskolan vill ha kommer att kosta kommunen lite drygt 21 miljoner kronor enligt Svante Hanses beräkningar.

Kommunen får i sin tur minskade kostnader för dessa elever i form av bland annat att mindre lärarkraft och skolmat och att färre läromedel går åt. Men enligt Svante Hanses beräkningar täcker det ändå bara lite drygt hälften av kostnaderna. Kommunens nettokostnader för friskolan blir därmed cirka 12 miljoner kronor.

I den summan ingår inte kostnader för att bussa elever från eventuellt nedlagda kommunala skolor. Ej heller kostnaderna för dessa skolor som tvivelsutan är svårsålda om kommunen skulle vilja göra sig av med dem för gott.

Nästa vecka ska politikerna i skolstyrelsen ta ställning till förslaget till yttrande till skolverket.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons