Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola granskas

Annons

Friskolan Kunskapsskolan finns i dag på 18 olika orter i södra och mellersta Sverige. Skolan har två Kunskapsgårdar; en i småländska Gamleby och en i Falun. Eleverna åker ungefär en gång per termin för att bo på någon av de båda Kunskapsgårdarna och får då fördjupa sig i praktiska ämnen som slöjd, bild, idrott och hemkunskap.

Hösten 2003 påbörjade Skolverket sin stora utbildningsinspektion. Skolverket har fått i uppgift att granska alla skolor i landet för att se om de lever upp till de krav som i dag ställs på utbildning och undervisning.

I våras var det Enköpings tur att granskas.

- Det går till så att en teamledare åker ut med en grupp på sju-nio personer till alla grundskolor, gymnasier och vissa förskolor. Alla får besök, både kommunala och fristående skolor, säger Ulla Lindqvist, undervisningsråd.

Det var i samband med att Kunskapsskolan i Enköping granskades som frågan väcktes om att Skolverket borde titta närmare på om Kunskapsskolans pedagogiska modell är bra.

- Just det här att de koncentrationsläser vissa ämnen återkommer i flera av de här rapporterna, säger Ulla Lindqvist:

- Det kan vara svårt att få kontinuitet i undervisningen vid koncentrationsläsning. Det är ett sätt att lära sig, att hålla på med något under en längre period, som man missar med den här metoden. Men det går givetvis att ha olika synpunkter på om det här är bra eller dåligt.

Nu har Skolverket beslutat om att titta närmare på den här undervisningsmodellen.

- Vi ska göra en specialstudie om Kunskapsskolans pedagogiska modell, ta ett helhetsgrepp för att se om den är bra eller dålig.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons