Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola får kritik

Annons

Det här var skolverkets andra inspektion av skolan sedan starten hösten 2003. Inspektionen visar att skolan uppfyller kraven för att ha rätt till bidrag, men att vissa områden måste förbättras.

Vid Skolverkets föräldraintervju framkom att vissa elever "blivit frälsta" under och utanför skoltid och att elever försetts med skivor och böcker med kristna budskap. Elever ska också ha varnats för att lyssna för mycket på radio eftersom det spelas så mycket av "det onda". Rektorn tillbakarvisar kritiken men säger att skolan uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma på budskap i till exempel musik. Rektorn uppger också till Skolverket att skolan ska jobba hårdare för att skilja undervisning och tro.

Inom ämnet idrott och hälsa stämmer skolans kursplan inte alls med de nationella målen. Skolans mål är betydligt lägre. "Det är inte acceptabelt", skriver verket i sin rapport.

Elva personer är anställda på skolan varav fyra är vikarier. Tre personer arbetar gratis.

Enligt rapporten anser Skolverket att det finns "stora brister i lärarkompetensen" eftersom många lärare saknar utbildning inom deras ämnen.

Vissa lärare undervisar i flera ämnen. Skolverket anser att de har en hög arbetsbelastning och stressig situation.

Skolverket slår fast att ekonomin går åt rätt håll för skolan men att den klarar sin ekonomi mycket tack vare ideella krafter från bland annat församlingen. Skolverket tror att ett ökat elevantal kan ge större ekonomiska vinster.

Föräldrar och elever har haft kritik mot skolans förbud mot till exempel Harry Potter-böcker. Böckerna är inte tillåtna att läsas i skolan och en elev skickades hem som hade trollkarlen på sin skolväska.

Synpunkter om elevers klädsel och utseende hör inte hemma i skolan, enligt skolverket. Eleverna ska ha möjlighet till att vara med och bestämma om de regler som påverkar dem.

Skolan bör också se över hanteringen vid avgifter i utbildningen, till exempel vid friluftsdagar. Vid en friluftsdag i vintras fick de barn som ville åka skidor betala upp till 330 kronor. Verket bedömer att det strider mot principen om lika tillgång till utbildning eftersom vissa elever tvingas avstå från aktiviteter på skoltid av kostnadsskäl.

Det finns en plan mot mobbning men den saknar rutiner om hur skolan ska agera när ett barn kränks av personal på skolan.

Senast den 1 oktober ska skolan redovisa till Skolverket om hur man åtgärdat problemen.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons