Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskförklarad hotas av livstid

Annons

Det var den 19 mars som Mora tingsrätt meddelade att de funnit mannen skyldig för mordet på Marie Samuelsson efter att de funnit bevisningen övertygande på samtliga åtalspunkter.

Åklagaren Olle Sohlberg yrkade redan i sin slutplädering på livstids fängelse om inte den rättspsykiatriska undersökningen skulle visa att mannen lidit av en psykisk störning.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och 39-åringen fördes till Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Huddinge för en månadslång undersökning.

På måndagen fick tingsrätten resultatet av undersökningen. Överläkaren och specialisten inom rättspsykiatri, Fredrik Hedén, skriver i sitt utlåtande att 39-åringen varken i dagsläget eller vid gärningstillfället lidit av någon allvarlig psykisk störning.

"Det finns därmed ej medicinska förutsättningar att överlämna (den åtalade) till rättspsykiatrisk vård", skriver Fredrik Hedén.

- Jag vill inte ge några kommentarer förrän jag själv har läst igenom utlåtandet och pratat med min klient, säger 39-åringens advokat Tomas Wikner.

Åklagaren har ju yrkat på livstids fängelse om 39-åringen inte bedöms som psykiskt sjuk. Kommer ni att överklaga en fällande dom?

- Eftersom min klient nekar till gärningen så kommer vi naturligtvis att överklaga så långt som möjligt, säger Tomas Wikner.

Åklagaren Olle Sohlberg vill inte heller kommentera den rättspsykiatriska undersökningen innan han gått igenom materialet.

- Jag har yrkat på livstid och står fast vid det om inget oförutsett inträffar, säger Sohlberg.

På fredag avslutas rättegången vid Mora tingsrätt.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons