Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friska vindar över Hunflen

Annons

I sin kalkyl räknade Äppelbo vind med att Freja skulle producera 1,56 miljoner kilowattimmar på ett år, nu är hon uppe i 1,83 miljoner kWh, trots att det var flera veckolånga stopp under inkörninsperioden de tre första månaderna förra året.

Äppelbo vind tog över vindkraftverket den 1 april så delägarna kan inte tillgodoräkna sig produktionen förrän efter det datumet. Årsredovisningen är inte klar ännu, den presenteras på årsmötet den 26 maj, men Per Möller tror att det kan bli ett resultat motsvarande en helårskalkyl trots att Äppelbo vind inte får tillgodoräkna sig inkomsterna från det första kvartalet 2001.

Förutom att Freja snurrat bättre än beräknat har elpriset också varit högre än vad Per Möller kalkylerade med. Han räknade med intäkter på 41,2 öre per kWh, varav 27 öre är statsbidrag, bestående av bland annat skattereduktion.

I det antagandet var priset på den nordiska elbörsen 14,2 öre per kWh medan det i verkligheten legat uppemot 18-20 öre per kWh. Detta ger inkomster på 45-47 öre istället för beräknade 41,2 öre.

Det här året har också börjat bra. Under januari har Freja producerat 196 400 kWh, vilket bara överträffades en gång förra året då november var bästa månaden med 304 709 kWh, augusti var sämst med 89 053 kWh.

Anläggningen har i stort sett fungerat bra. Freja stod stilla fem dagar i somras då ett åskväder slog sönder en kabelskarv i kabeln ner till bynätet.

Det har varit en del problem med snö och is på mätarna för vindhastighet och vindriktning vilket medfört stopp i anläggningen. Detta åtgärdas dock relativt lätt genom att personal klättrar upp i tornet, öppnar huven och tar bort snö och is.

I början av december var vingarna helt nerisade och segade sig runt utan att producera någonting, trots att det blåste friskt. Efter ungefär en vecka kom ett töväder som smälte bort isen. Därefter har allting fungerat.

Äppelbo vind har sålt andelar för 5,8 miljoner kronor, motsvarande kostnaden för vindkraftverket sedan ett statsbidrag på 15 procent av totalsumman dragits av.

Det är 190 andelsägare som tillsammans har 1 560 andelar i Äppelbo vind ekonomiska förening. Borlänge energi, Malungs elverk och Dala Kraft äger tillsammans ca hälften av andelarna. Det finns dessutom en lista med 60 intressenter som vill köpa andelar i Freja eller en eventuellt ny anläggning.

Per Möller tror inte att det blir aktuellt med något nytt vindkraftverk förrän riksdagen bestämt sig för vilka bidragsnivåer som ska gälla för vindkraftverk och annan förnyelsebar energiproduktion.

Per Möller som är vd i Dala Kraft har så många andra engagemang att han nu vill lämna styrelsen för Äppelbo vind.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons