Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk luft ger friska mjölkkor

Annons

Mjölkproduktionen i Sverige har haft det tungt en längre tid, med pressad lönsamhet. De svenska mjölkgårdarna blir färre och de som finns kvar blir större.

Därför arrangerar bransch- organisationen Svensk mjölk på 13 ställen i landet en framtidsträff för mjölkbönder.

På tisdagen var Ludvika samlingsplatsen för investeringdagen.

Från främst Dalarna, men också från Värmland och Gävleborgs län kom ett 100-tal mjölkbönder.

Lönsamhet, företagande och smarta lösningar på gården stod i fokus. Milko hade lyft fram ett syskonpar, båda under 30 år, som föredömen.

29-årige Per-Åke Perers från Bollnäs berättade om investeringar och nytänkande på deras mjölkgård.

-Farfar köpte gården 1944 och far tog över 1970. När syster och jag tog över lagården 2001 var det 36 mjölkkor, berättade Per-Åke Perers.

På Perers lantbruk lever idag ett 100-tal kor i en så kallad kall lösdriftshall, det vill säga en ladugård utan isolering. Hallen är hög i tak och ena långsidan är öppen.

Enkelheten består i att man lägger foder i vagnen och kör med traktor längs foderbåset, då både blandas och läggs det ut samtidigt.

- Utfodringen går på 30 minuter, sade Per-Åke Perers.

Enligt honom är det här en framtida utveckling där fördelarna är många. Ur smittskyddsynpunkt är det bra, tidsåtgången vad gäller utfodring förkortas och eftersom byggnationen blir billigare blir mjölkproduktion lönsammare i ett längre perspektiv.

- Det är lite sjukdomar bland korna och de mjölkar bra. Möjligtvis att man behöver köpa ett par extra långkalsonger, sade han.

Mjölkproduktionen på gården är mer slimmad än så. Perers lejer bort mycket av kringarbetet, med spannmål bland annat. För Perers del innebär det mindre kapital bundet i maskiner.

Åhörarna ställde frågor till Per-Åke om lönsamhet, problem med att leja bort ensilage, långa arbetsdagar med mera.

Modellen är hämtad från USA, berättade pressvärden Magnus Stark från Svensk mjölk.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons