Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk församling mottog diplom

Annons

Då Malungs församling hade samlat sina anställda till sommarfest vid Håbergets fäbod så var det samtidigt en milstolpe i friskvårdsarbetet.

Församlingen fick nämligen Korpens hälsodiplom för sitt friskvårds- och hälsoarbete för sina anställda under det senaste året.

- Intresset har varit stort bland personalen och det viktigaste är att många börjat tänka till om sin egen livsstil, både på motion och vad de stoppar i sig, säger komminister Lennart Pettersson som är församlingens hälsosamordnare.

Hälsodiplomeringen innebär att församlingen gjort en rad åtgärder för att förbättra för de anställda. Det handlar om att ha en god arbetsmiljö samt att underlätta och uppmuntra till hälsosamma livsstilsval.

Det övergripande målet för församlingen har varit att ge förutsättningar till sunda vanor.

Malungs församling har drygt 20-talet anställda. De flesta jobbar heltid.

För att motivera personalen har man bland annat lottat ut priser efter de aktiviteter som var och en varit med på. Alla har fått 500 kronor i träningspeng, en halvtimmes träning i veckan på betald arbetstid och massagebehandling som julklapp.

Hälsokontroll, konditionstest, rörelsetest, fruktstund, gemensamma frukostar någon gång i månaden och rökfritt i alla lokaler är några rent praktiska åtgärder som genomförts. För att förbättra kunskapen och medvetenheten om hälsa har man ordnat föreläsningar om bland annat kost och stress, haft personaldagar med hälsotema och utbildning i hjärt- lungräddning.

- Den utvärdering som vi gjort visar att de flesta har blivit mer medvetna och motiverade att tänka på sina matvanor, på sin hälsa och på att röra sig mer. Bland svaren finner vi en person som inte tränat på tio år och numera motionerar ett par gånger i veckan, berättar Lennart Pettersson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons