Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frikyrkostriden slut?

Annons

För några år sedan gick de tre frikyrkoförsamlingarna i Smedjebacken samman. Pingstförsamlingen, missionsförsamlingen och baptistförsamlingen bildade gemensamt Allékyrkan och all verksamhet samlades i det som tidigare varit pingstkyrkan.

Med tiden anställdes en pastor, Johan Torstensson. Ganska snart började missnöjet med den nya pastorn att sprida sig och under sommaren blev sprickan allt tydligare. Församlingens 70-talet medlemmar splittrades i två falanger. En falang som såg Torstensson som en alldeles utmärkt pastor och den andra falangen ansåg honom dominant och maktfullkomlig. Till sist blev sprickan så stor att det inte fanns någon möjlighet att ena de två falangerna.

Lösningen blev att ett 15-tal av församlingens medlemmar lämnade Allékyrkan och bildade ett nytt samfund och en ny församling, Glädjespridarna.

Eftersom de lämnade Allékyrkan blev de lite husvilla, men har löst det genom att låna en lokal i Norrbärkegården av Norrbärke församling.

Glädjespridarna har deklarerat att de är intresserade av att ta över den forna baptistkyrkan, men de varken vill eller kan betala något för den.

På söndag ska Allékyrkan hålla ett församlingsmöte och en av de frågor som finns med på dagordningen är vad som ska hända med baptistkyrkan.

Enligt uppgift råder det delade meningar om vad de ska göra med den forna baptistkyrkan. Några av medlemmarna ser det som en möjlighet att det åter blir kyrklig verksamhet i lokalerna, andra anser det helt uteslutet att lämna något till de som hoppat av församlingen.

- Vi måste acceptera beslutet, oavsett vilket det blir, det handlar helt och hållet om deras goda vilja, säger Johan Torstensson.

Även om det bara är ett 15-tal medlemmar i Glädjespridarna så är Torstensson övertygad om att de ska klara att driva församlingen i den forna baptistkyrkan.

- Vi beräknar att det ska kosta mellan 7 000 och 10 000 kronor per månad. Och visst blir det en stor uppoffring för medlemmarna, säger han.

Eftersom det mesta av inventarierna är borttagna så kommer även det att medföra kostnader för församlingen.

-Men i dag har vi inte planerar det i någon större omfattning, med tanke på att det är inte vi som har beslutet i våra händer, säger Torstensson.

Sören Sandin, ordförande i Allékyrkan vill inte kommentera det hela, utan hänvisar till att det ska tas ett beslut på söndag.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons