Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frikänd från mordåtal - dömd för misshandel

Annons

Mikael Wickström dömdes, mot sitt nekande, den 26 januari av Falu tingsrätt till nio års fängelse för vållande till annans död, brott mot griftefriden, grov misshandel, misshandel, olaga hot, stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning.

Han dömdes dessutom att betala sammanlagt 263 554 kronor i skadestånd till dödsboet och fem personer.

Wickström som har bott i Säter och Ludvika har sedan i februari i fjol varit misstänkt, anhållen, häktad och åtalad för mordet på sin 27-åriga sambo Solveig Kallio.

Hon misshandlades i en lägenhet i Säter den 16 januari i fjol. Hennes kvarlevor anträffades den 6 februari i en utbränd bil på en skogsväg mellan Björsjö och Smedjebacken. Bilen var stulen.

Kammaråklagare P G Persson yrkade i sin slutplädering i Falun på livstids fängelse för mord. Men tingsrätten fann dock att det inte fanns tillräckliga bevis för en fällande dom för mord och dömde därför Wickström till nio års fängelse för bland annat vållande till annans död.

Advokat Göran Lock överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt. Och det ledde alltså till att hans klient blev frikänd för vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Hovrättens dom innebär också att Wickström inte behöver betala skadestånden på drygt 260 000 kronor.

Wickström dömdes i går för misshandel av normalgraden av sambon Solveig Kallio. Han döms även för att ha misshandlat flera andra kvinnor och ska sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Två nämndemän i hovrätten var skiljaktiga och ville döma i likhet med Falu tingsrätt.

Hovrätten ändrar inte på tingsrättens dom när det gäller stöld, två bilstölder, grov olovlig körning vid två tillfällen och olaga hot mot en kvinna.

Kammaråklagare P G Persson är besviken över den friande domen när det gäller sambons död och överväger nu att vända sig till riksåklagaren.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons