Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frikänd från mord på irakier

Annons

En amerikansk veteran från Irak har dömts skyldig till tre irakiers död men frikänts från överlagt mord. Sergeant Ray Girouard blev synbart lycklig över domen, som fälldes av en militärdomstol i Kentucky.

Om den 24-årige Girouard hade befunnits skyldig till överlagt mord, skulle det ha kunnat medföra att han fick tillbringa resten av livet i fängelse. Den dom han fick kan leda till högst 21 års fängelse.

Juryn överlade i fyra timmar innan den meddelade att Girouard är skyldig till dråp på tre irakiska fångar, till försök att sabotera rättvisan genom att ljuga för utredare, till sammansvärjning för att dölja brottet samt till brott mot gällande order inom armén.

Han åtalades för att han ska ha beordrat underordnade att släppa tre irakier som gripits under en räd nära Samarra norr om Bagdad och sedan ha skjutit ihjäl de tre när de försökte lämna platsen.

Två av hans underordnade har vid tidigare rättegångar erkänt morden och dömts till 18 års fängelse.

Frågan var nu om Girouard befallt dem att skjuta irakierna. Han förnekade att han givit en sådan order men medgav att han när väl dödandet hade skett försökte dölja det, bland annat genom att skära och slå sina egna soldater för att ge sannolikhet åt påståendet att irakierna hade angripit dem och därvid provocerat sin egen död.

Försvaret tryckte på att Girouard inte hade något motiv att döda irakierna.

Åklagaren kallade Girouard en samvetslös lögnare som ändrat sina påståenden först när de andra soldaterna hade erkänt.

TT

Mer läsning

Annons