Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frikänd för brittisk kvinnas död

Annons

En affärsman har av en domstol i Japan dömts till livstid för flera våldtäkter. Men han frikändes för våldtäkt med döden som följd på en 21-årig brittisk kvinna, trots starka indicier.

Tisdagens dom väntas uppröra britter.

Det han fick livstid för var en serie andra våldtäkter varav en orsakade döden.

Enligt experter är detta Japans värsta fall av sexbrottslighet.

I Storbritannien väckte det stor uppmärksamhet när Lucie Blackman försvann och senare hittades död. Hennes familj kämpade hårt för att ta reda på vad som hänt henne.

Den 54-årige Joji Obara, en gång affärsman i fastighetsbranschen, stod åtalad för tio våldtäkter. Enligt åklagaren drogade han, våldtog och dödade Lucie Blackman, som försvann i juli 2000.

Däremot fälldes Obara för åtta våldtäkt och ett fall av våldtäkt på 21-åriga australiskan Carita Ridgway och orsakande av hennes död. Ridgway var också barvärdinna. Hon dog på sjukhus 1992.

Obara, i mörkgrå kostym, glasögon och skägg, verkade nervös men satt orörlig när domaren läste upp domen. Han har förnekat alla brott och väntas överklaga domen.

I bevismaterialet fanns videoband av våldtäkterna.

Lucie Blackman var barvärdinna i nöjeskvarteren i Roppongi i Tokyo. Värdinnornas uppgift är att underhålla gästerna och uppmuntra dem att dricka. Kvällen hon försvann sade hon att hon skulle ta en åktur med en man.

Åklagaren säger att Obara körde henne till sin lägenhet utanför Tokyo och drogade henne där.

Hennes huvud hittades sju månader senare ingjutet i betong i en grotta 250 meter från Obaras bostadsområde. Han har erkänt att han tog drinkar och såg på video med Blackman den kvällen, men hävdar att hon mådde utmärkt när de skildes åt dagen därpå.

TT

Mer läsning

Annons