Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihetsgubbe på stenkistan

Annons

Leksands svar på Frihetsgudinnan i New York har kommit på plats. Sent på fredagseftermiddagen jobbades det febrilt för att Mats Lodéns 6,5 meter höga och 400 kilo tunga frihetssymbol skulle få ordentligt fäste på stenkistan på Österviken.

Träskulpturen är ett led i projektet Konst på Noret. Mats Lodéns verk blir säkerligen ett kärt blickfång för sommarens båtfolk och flanörer på Strandpromenaden.

Det är en imponerande tingest med gammaldags baddräkt målad som sig bör i vitt och blått. Kanske en symbol som lotsar bygdens ishockeylag mot det efterlängtade guldet? Namnet "Guldmakar'n på Österviken" duger kanske gott?

Först fraktades skulpturen från Insjön till Övermo varv där Tomas Pihlström transporterade den vidare på sin pråm.

Väl framme på stenkistan inleddes ett intensivt arbete med att resa och få fast jätteskulpturen. Göran Lindkvist svetsade så det stod härliga till. På plats fanns även Mats Lizell.

Mats Lodén berättar i blåsten att han kläckte idén att smycka stenkistan för flera år sedan. I år var det så dags. Tack vare hjälp från allt och alla och gediget träämne från Gagnefs gamla flottbro kunde så frihetsmannen bli verklighet.

- Man ska bli glad när man ser den, tycker Lodén. Det har varit jättekul att bygga. Fem familjer har varit inblandade.

En symbol för framtiden, menar han vidare. Älven är en livsnerv och sammanhållande länk dalakommuner emellan. Något att fundera vidare på och utveckla.

- Jag undrar vad den kommer att få heta i folkmun? undrar slutligen Mats Lodén?

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons