Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet och trygghet

Annons

László var bara fyra år när hans mamma dog i lunginflammation. Det var på våren. På hösten samma år kallade nazisterna in Lászlós pappa i kriget.

- Tyskarna rullade in med jeepar på gårdarna och hämtade upp folk. Här togs ingen hänsyn till att far var ensam med två små barn. Det behövdes folk till förtrupperna mot Stalingrad.

Kort därefter stupade hans far i kriget. Han och hans syster fick bo hos olika familjer i byn, till dess hans faster och hennes familj flyttade från Budapest hem till byn.

Efter nazisterna kom kommunisterna.

Oroligheterna fortsatte och László längtade efter fred och frihet. När den ungerska revolten bröt ut 1956 flydde han tillsammans med sex kamrater över gränsen till Österrike.

- Jag kunde de här gränstrakterna och var ledare för flykten. Vi vadade över minfält. Det var ingen lång sträcka, men det tog oss sex timmar att ta sig över.

Via ett flyktingläger i Österrike hamnade László i Sverige. Frihetens land.

- Jag hade en underbar småskolelärare som hade berättat för mig om Sverige, som då hade varit fritt från krig i 150 år. För mig var det en dröm han beskrev.

Han menar att Sverige betytt otroligt mycket för omvärlden.

- Just för att Sverige varit neutralt och haft duktiga diplomater som jobbat hårt i det tysta. Jag är sorgsen när jag ser Sveriges neutralitet försvinna. Därför har jag varit emot EU.

Han har följt debatten om EU i Ungern.

Vad ser du för nackdelar?

- Många befarar att småföretagare och hantverkare kommer att få det svårare. Sedan är det det här med friheten. Ungern har inte varit självständigt speciellt länge sedan 1500-talet. Jag ser en risk att ungrare återigen ska bli andrahandsmedborgare i en union som styrs av de stora rika länderna. Men jag har försvenskats för mycket för att kunna dra för långtgående slutsatser, även om jag kan landets historia, har kontakter i landet, och följer med i debatten där.

Han pekar på övergångsreglerna.

- Man bjuder in de nya, men så fort de satt tån innanför tröskeln, drar man igen dörren på glänt. Det är inte riktigt ärligt spel. Men nu när nästan alla andra länder, med de stora rika i spetsen, har övergångsregler, tycker jag att också Sverige borde ha det. Det finns en risk att det svenska systemet, som byggts upp under många år, utnyttjas.

Slutligen, vad ska man inte missa om man besöker ditt hemland?

- Alla borde någon gång få chansen att delta i vinskördefesten, från den 15 september till den 15 oktober ungefär. Det är något speciellt. Annars föreslår jag ett besök på enkla krogar eller enkla vinstugor, bortom de stora turiststråken. Då får man bland annat ta del av den genialiska hanteringen av råvaror.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons