Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friggebodar med egen design resultatet av högskolepremiär

Annons

Den första, och hittills enda, fempoängs högskolekursen i trädesign i Sverige har genomförts i Siljansutbildarnas regi i Mora i samarbete med KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Målsättningen har varit att träna upp deltagarnas färdighet i ges-taltning med materialet trä.

Bland de 14 deltagarna finns slöjdare, byggare, vägverkare och en utbildningskonsulent.

Vad har ni lärt er som ni inte kunde innan, frågade vi deltagarna på "examensdagen" i fredags.

- Vi har vidgat vår syn på trädesign, blev svaret.

Kursledaren, professor Tina Wik, Stockholm, beskriver ämnet trädesign så här:

- Trädesign innebär en förståelse för materialet, dess egenskaper och hur det hanteras i ges-taltningsprocessen. Det är en förening av konst- och ingenjörsvetenskap, där olika delar samverkar: funktion, ekonomi och estetik, beskriver kursledaren, Tina Wik.

I en fempoängskurs hinner deltagarna inte fördjupa sig i dessa aspekter, men väl höja medvetandet och träna förmågan att se och förstå en utformning samt hur teknik och gestaltning samspelar.

- Vi vill öva upp elevernas förmåga att använda trä som uttryck för en byggnads karaktär.

Kursen har bestått av ett antal föreläsningar, projektuppgifter och en studieresa till intressanta träbyggnader i Dalarna.

Kursdeltagarna, som kommer från hela Dalarna samt två från Stockholm, har som den stora projektuppgiften haft att färdigställa en friggebod. Några valde att bygga en modell av en personligt utformad friggebod, and-ra nöjde sig med en ritning.

Mats Solström har redan bestämt sig för att bygga sin friggebod, "en upp-och-nervänd" båt med väggar av glas på sjötomten intill bostaden i Avesta.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons