Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridstörare eller filosof?

Annons

Han heter Tom Renholm. Är 49 år. Född och uppvuxen i Blåsut i Stockholm, men har sina rötter i Torrberg norr om Leksand.

- Jag tillbringade mina lyckligaste barndomsår under somrarna i Torrberg. Mamma var där med oss barn och pappa kom cyklande från Stockholm.

Varför är du här i Leksand nu?

- Jag är här för att tända ljus på min fars grav. Han dog våren 2001 och jag kom hit på allhelgonadagen förra året. Det är många nätter som jag tänt ljus på graven och tänkt på dem som inte finns här längre.

Du sover i trappuppgångar och på offentliga toaletter och så kommer polisen och kör bort dig. Du anser att dom trakasserar dig, men varför skaffar du dig inte en riktig bostad så slipper du de här konfrontationerna?

- Jag vill inte ha en bjälke i ögat! Jag vill vara fri. Jag har aldrig haft en egen bostad, förutom något rum som inneboende i Stockholm. Jag förlitar mig på Gud.

- Vad det gäller polisen så har jag aldrig varit med om något liknande som häromdagen. Jag blev slagen med batong!

Många känner sig hotade av dig. Personalen på turisbyrån här i Leksand har till och med stängt sin verksamhet. Är du farlig?

- Nej, jag är en intelligent människa! Jag tror inte på att folk tycker att jag är farlig. Det handlar om andra saker. Jag är en fri människa och det stressar folk som lever för mammon.

Hur försörjer du dig?

- "Jesus sa, gör er inga bekymmer för maten. Gud föder fåglarna..." Man ska inte göra sig bekymmer.

Men hur får du pengar?

- Jag vill inte tjäna mammon! Men när jag var i Sundsvall fick jag 330 kronor när jag satt och spelade flöjt. Där var människor snälla. En gav mig en tröja eftersom jag var tunnklädd.

- Annars har det blivit hårt här i Sverige. Jag kommer ihåg min barndom där man kunde ha cykeln olåst och hjälpte hemlösa med mat och husrum. Så är det inte i dag. Annat var det när jag var i Tyskland. Där är folk stolta över att kunna hjälpa någon.

Hur ser du på framtiden?

- Jag planerar inte framåt på det viset. Jag kommer att fortsätta att förkunna. Folk måste lyssna och förstå att som vi lever är mänskligheten och naturen hotad.

Du ser ganska ruffig ut, tror du inte fler skulle lyssna på ditt budskap om du klippte håret, ansade skägget och fräschade till dig lite?

- Utseendet betyder ingenting. Själen är det enda som räknas!

Vad ville du bli när du var liten?

- Jag hade planer på att bli lärare i religion eller historia, men när jag var 16 år slutade jag skolan. Det är bara människor som utnyttjar systemet som gynnas av skolväsendet. Jag har valt att lära mig direkt av livet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons