Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridlysta mosippan blommar än

Annons

Än finns det mosippa kvar i några områden i närheten av Säter.

Tidningen har besökt ett antal platser i Sätertrakten där mosippa brukar finnas. Av fem kända platser i ett område finns i år bara blommor på två. På två ställen finns bara blad kvar och på ett ställe där det så sent som förra året fanns blommande mosippa går det inte ens att upptäcka några blad.

Nu har det hänt förr att lokaler där det ett år sett ut att vara kris för mosippan, har det året därefter funnits mosippa igen.

Av de för tidningen kända lokalerna är det en som är stor med många blommor och där det blommar rikligt sedan en tid tillbaka.

Förhållandet i Sätertrakten speglar väl tillståndet för mosippan i allmänhet, blomman hotar att försvinna från en del växtlokaler. Bland annat är igenväxning ett problem då mosippa trivs bäst i gles skog på sandiga marker.

För närvarande pågår en inventering genom ett samarbete mellan länsstyrelsen och Dalarnas botaniska sällskap för att få fram hur många lokaler med mosippa som finns kvar. Mosippan är Härjedalens landskapsblomma och den är fridlyst i hela landet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons