Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frid spelar på Dans fela

Annons

Han har haft ett par dagar på sig att återbekanta sig med instrumentet.
– Det brukar gå till så, säger han. Det behövs ett par dagar att bekanta sig med ett instrument som man i vanliga fall inte använder. Då går jag ner till Lena på museet och hon plockar fram fiolen så att vi är väl samspelta till invigningen.
Skaldens fiol har sin särskilda historia. Under många år har den varit på avvägar, närmare bestämt i Värmland.
Traditionen vet att berätta om hur Skol-Daniel bytte bort sin fiol, mot en klocka, hos några värmländska skogshuggare på arbete i Norhyttan någon gång runt 1910 och har sedan dess funnits på andra sidan gränsen, bland annat på Ingesunds musikskola i Arvika, innan den den överlämnades till DA-sällskapet i maj 2000.
I det sammanhanget kan vi berätta att fiolen i fråga inte alls är svart, vilket hävdas på sina håll, inspirerat av textraderna ”? du är fager, Brogren, i eldglans röd där du gnider din svarta fiol.”
Dessa rader må vara hur välformulerade som helst, faktum är dock att instrumentet är mörkbrunt, Men fiollådan är svart.
Ove Frid , hälsingen från Ludvika och Skattlösberg, är aktuell på mer än ett sätt i dagarna. Det är inte bara i egenskap av spelman hans insatser hänger ihop med ”veckan”.
För femte gången ställer han ut sina teckningar och fotografier på Dan Anderssons museum på Engelbrektsgatan. Motiv? Givetvis finnmarken och dess folk.
Vid lunchtid idag står han alltså med fiolen på Hammarbacken och inviger DA-veckan (nio dagar lång!) tillsammans med Bengt-Emil Johnson, Finn Zetterholm och Björn A Dahl.
Även i fortsättningen av veckan finns han med i det digra programmet, då som partner till Linda Rattfelt vid ett visprogram i Disponentparken i Grängesberg.
Liksom tidigare är krävs det gott om tid och en väl utbyggd organisationsförmåga för den som tänker sig att vara med om ”allt” som händer på temat Dan Andersson från och med 13.00 på Hammarbacken i dag.
Antalet programinslag har en tendens att växa år från år.
2005 års upplaga upptar 40 inslag i regi av Kultur- och fritid, Dan Andersson-sällskapet och Skattlösbergs bygdegille med uppbackning av lokala byalag och andra.
Vänner av litteratur i allmänhet och Dan Anderssons liv och verk i synnerhet har en hektisk vecka framför sig.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons